La Xina ja té el seu primer robot interactiu, la deessa Jia Jia, una màquina amb aparença de dona xinesa, atractiva i jove, que és capaç de parlar i sincronitzar el seu discurs amb el moviment dels llavis, i mostrar expressions facials. "No t'acostis gaire quan em facis una foto. Semblarà que tinc la cara més grossa", va dir Jia Jia a un dels assistents a la presentació, celebrada a Hefei, capital de la província oriental d'Anhui, segons recull en una nota l'agència oficial Xinhua.

Vestida amb un vestit de tall llarg i lluentons daurats, i un xal vermell sobre les espatlles, Jia Jia va ser presentada ahir pels seus creadors de la Universitat de Ciència i Tecnologia de la Xina (USTC), a Hefei, un equip d'investigació i desenvolupament de robòtica que feia tres anys que treballava en el desenvolupament d'aquest model.

El director de l'equip, Chen Xiaoping, va explicar que Jia Jia pot moure el cos, mostrar expressions facials i fins i tot moure els globus oculars de manera natural.

"Hola a tots, sóc Jia Jia. Benvinguts!", va dir durant la presentació el robot, que, tanmateix, no té la capacitat de plorar ni de riure.

"Aquestes són àrees per desenvolupar", va assenyalar Chen en referència a això, i va comentar que seguiran treballant per aconseguir que la seva dona robotitzada, de cabell llarg i bru, desenvolupi "habilitats d'aprenentatge" i pugui reconèixer expressions facials per poder interactuar amb humans d'una "manera més profunda".

A través d'aquestes millores, Chen espera que Jia Jia pugui esdevenir un robot intel·ligent, "una deessa".

Tot i la bona acollida, Chen va revelar que, "de moment", el seu equip descarta que el model es comenci a produir de forma massiva en fàbriques, mentre creix l'interès pels robots al país.

La robòtica és una de les deu àrees assenyalades per Pequín com a prioritàries en la seva estratègia Made in China 2025, que pretén remodelar la base industrial del país per orientar-la cap a àmbits més intensius en tecnologia.