Les autoritats de l'Aràbia Saudita han començat a rehabilitar algunes de les seves illes al mar Roig i el golf Pèrsic, en el marc d'un ambiciós projecte per promoure el turisme "halal" (d'acord amb la llei islàmica), que no permet biquinis ni alcohol.

"Des que el rei saudita va emetre un decret (per millorar l'aprofitament de les illes) l'any 2006, l'interès s'ha centrat a rehabilitar en una primera fase unes setanta d'un total de 1.200 illes", ha destacat en declaracions a Efe el portaveu del departament de Turisme i Antiguitats saudita, Mutleq al Harbi.

En aquest sentit, aquest òrgan estatal va anunciar recentment que ja ha preparat per al "turisme d'un dia" l'illa d'Ahbar, situada al mar Roig, uns quinze quilòmetres a l'oest de la costa de la regió meridional saudita de Yazan.

Per això, s'ha condicionat un embarcador, s'han obert cafeteries, restaurants de peix, banys i llocs per descansar, i s'han habilitat zones per a la pràctica del busseig i de la pesca.

Així mateix, Al Harbi va destacar que el seu departament va començar fa pocs anys la rehabilitació de l'illa de Forsan, situada al mar Roig davant de la costa de Yazan, perquè es converteixi "en el primer nucli de desenvolupament del turisme marítim".

"En aquesta illa hem condicionat el llogaret d'A Qosar, que és un patrimoni cultural que té un gran oasi de palmeres; l'embarcador A Gadir, que rep els ferris que salpen de Yazan, i la platja d'Al Faqua, que destaca pel seu paisatge espectacular i ideal per als amants de la pesca", ha conclòs.

Forsan, amb els seus 2,3 quilòmetres quadrats i uns 20.000 habitants, és la més gran de les illes de l'arxipèlag homònim, ubicat al mar Roig, uns 45 quilòmetres a l'oest de la costa saudita.

Per la seva banda, el guia saudita de turisme Ahmed Mudjeli ha dit en declaracions a Efe que ell es trasllada diàriament a aquesta illa acompanyant grups de turistes a bord d'un ferri que salpa de Yazan, en un viatge que dura al voltant d'una hora.

"Prefereixo treballar amb visitants occidentals perquè a la majoria els encanta aprendre, i a més m'agrada ser per a ells la porta per la qual entren a conèixer aquesta part del meu país", va destacar Mudjeli.

El recorregut que efectua el guia amb els turistes dura al voltant de tres hores.

"Anem a visitar diversos llocs, entre ells una ciutadella que data de l'imperi turc otomà i des de la qual es pot veure gairebé tota l'illa, i històrics habitatges que reflecteixen l'estil arquitectònic que usaven els seus habitants", ha subratllat Mudjeli.

Així mateix, porta els turistes al llogaret d'A Qosar, que inclou un lloc arqueològic compost per columnes semblants a les de l'antiga Roma, i un bosc de mangles a Al Qandal.

"El recorregut turístic a Forsan conclou generalment en una de les platges per practicar busseig i altres esports nàutics, a més de la pesca amb canya", va recordar el guia.

També, la temporada de la pesca de la "harid" o peix lloro juga un paper rellevant per al desenvolupament del turisme a l'illa, ja que els illencs fan anualment, a l'abril, una fira per a aquesta ocasió, en la qual els nadius canten i ballen temes folklòrics.

Poc turisme

L'obstinació de les autoritats per promoure el turisme a les seves illes contrasta amb l'absència de turistes estrangers que viatgin a l'Aràbia Saudita expressament per visitar-la. Segons xifres del ministeri saudita d'Exteriors difoses el 2014, durant l'any 2013 no es va atorgar cap visat d'aquest tipus. Dels més de deu milions de visats d'entrada al país atorgats durant aquest any, el 71% van ser per efectuar pelegrinatges religiosos i la resta per desenvolupar activitats comercials i diplomàtiques.