La cadira de rodes del futur estarà guiada pel pensament i les emocions de l'ésser humà, que no haurà de moure ni un dit per desplaçar-se, segons el prototip dissenyat per un grup d'especialistes russos en robòtica.

"Hem creat un mecanisme que és capaç de llegir el que la persona pensa i on vol anar, no on diu o on assenyala la seva mà, sinó on realment vol anar", va explicar a Efe Gleb Urvánov, científic l'Institut d'Enginyeria i Física de Moscou (MiFi).

La cadira intel·ligent que han dissenyat aquests enginyers russos s'adapta com un guant a les característiques de l'usuari, a imatge i semblança de la que utilitza des de fa dos anys el científic britànic Stephen Hawking.

En el cas d'aquest model motoritzat, no cal ser un geni de la física com ell per utilitzar-la, però sí que requereix un període d'instrucció, ja que el moviment no depèn de la força dels braços (palanca de comandament electrònica o joystick), sinó del cervell.

Ni tan sols la pitjor de les esclerosis és un obstacle, ja que el sistema rus se serveix dels impulsos elèctrics nerviosos, els músculs de la cara (tics, parpelleig i altres moviments oculars), l'estat emocional i la veu humana.

Per a això, el conductor de la cadira ha de portar al cap un interfície interactiva amb forma de casc que s'enganxarà a la temples amb unes ventoses i que captarà els senyals enviats pel cervell, que es traduiran en moviment.

Urvánov defineix la interfície o sensor com "un dispositiu sense fils que és capaç d'efectuar una cosa molt semblant a un electroencefalograma".