L´ONU destaca el jazz com a motor de la pau i l´educació

Les Nacions Unides remarquen la potència d'un estil musical que ha posat "música al valor que va impulsar el moviment dels drets civils"

02.05.2016 | 00:00

Les Nacions Unides van destacar ahir el paper del jazz com a eina educativa i motor per la pau i el diàleg, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Jazz. "El jazz va posar música al valor que va impulsar el moviment dels drets civils als Estats Units, i segueix sent una font d'inspiració per a milions de persones de tot el món", va dir en un missatge la directora general de la Unesco, Irina Bokova.
Per a les Nacions Unides, els governs, les institucions educatives i les entitats de la societat civil que participen en la promoció del jazz aprofiten per difondre la idea que el jazz no és només un estil de música, sinó també que contribueix a la construcció de societats més inclusives.
"El jazz és més que una música, és un missatge universal de pau que harmonitza ritme i significat, transmet valors significatius i ofereix oportunitats úniques per a l'enteniment mutu, mitjançant l'escolta, la interpretació i la improvisació", va destacar Bokova.
El jazz és un estil musical que es va originar al sud dels Estats Units però amb les arrels a l'Àfrica, i amb el pas dels anys s'ha convertit en un símbol del mestissatge universal i obert a tothom, sense distinció de raça, religió o nacionalitat.
En concret, l'ONU va destacar ahir que el jazz ha donat oportunitats i motivació a moltes dones per anar més enllà del paper tradicional assignat a cada gènere i que va ser una força propulsora del moviment d'alliberament de la dona als Estats Units.
Aquest any l'epicentre de les celebracions és a Washington, on Sting i Aretha Franklin van oferir dissabte a la nit un concert a la Casa Blanca amb la presència del president, Barack Obama, i la primera dama, Michelle Obama.
El Dia Internacional del Jazz se celebra cada 30 d'abril des que va ser instaurat el novembre del 2011 per la Conferència General de l'ONU per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco).

Sting i Franklin, en concert
Els cantants Sting i Aretha Franklin van fer un concert al costat d'un grup nombrós d'artistes davant els Obama a la Casa Blanca. Els acompanyants van ser noms de la mida de Herbie Hancock, Trombone Shorty, Diana Krall, Al Jarreau, Hugh Masekela, Buddy Guy, Chick Corea, Wayne Shorter i Pat Metheny.
En un comunicat, el pianista i ambaixador de bona voluntat de la Unesco Herbie Hancock, que va ser entre els que van tocar a la residència presidencial, va celebrar que els amfitrions de la jornada aquest any fossin el matrimoni Obama i els va agrair el seu "compromís amb el jazz i amb el seu paper de construir ponts al món".
"Després de cinc anys en què l'esdeveniment es va celebrar a l'estranger, no podem estar més orgullosos que aquest any el jazz torni als EUA", va indicar Obama davant una audiència de 550 convidats. "Aquesta nit convertim aquest lloc en la Casa Blues i, abans que algú digui que això és un abús de poder, vull aclarir que no he signat cap mesura executiva. Només he convidat tots els meus músics de jazz favorits a tocar al meu jardí, que és un dels grans avantatges de la meva feina", va fer broma el mandatari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema