Pliobates cataloniae, la nova espècie d'hominoïdeu descrita a la revista Science per investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a partir de l'espècimen trobat als Hostalets de Pierola (Anoia) que els investigadors van batejar amb el nom de Laia, ha estat inclosa dins la llista de les 10 espècies més rellevants entre les més de 18.000 que es van descriure durant el 2015. El College of Environmental Science and Foresty de la Universitat estatal de Nova York publica anualment aquesta llista, que enguany també inclou la nova espècie d'humà Homo naledi, una tortuga gegant de Galápagos i una planta carnívora del Brasil.

L'octubre del 2015, un equip d'investigadors de l'ICP encapçalats pel paleontòleg David M. Alba van descriure la nova espècie d'hominoïdeu Pliobates cataloniae a partir d'un esquelet procedent de l'abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola). Les restes corresponien a una femella adulta que pesava entre 4 i 5 quilos, s'alimentava de fruits tous i grimpava per les capçades dels arbres penjant-se eventualment de les branques, fa uns 11,8 milions d'anys. La recerca va ser publicada a la revista Science, una de les més prestigioses, en una nova mostra de l'excepcional registre fòssil de primats del miocè que amaga la conca del Vallès-Penedès. Aquesta troballa ha estat ara qualificada com una de les deu més importants de l'any.

Els científics que formen part del jurat estimen que pot haver-hi més de deu milions d'espècies desconegudes, cinc vegades més de les que es coneixen actualment. "La taxa de descripció d'espècies no ha canviat de forma significativa des de la Segona Guerra Mundial i les espècies desapareixen al mateix ritme que en descrivim de noves", ha explicat Quentin Wheeler, president del College of Environmental Science and Foresty. "Hem d'augmentar el ritme, el coneixement que genera descriure noves espècies és essencial per a la seva conservació a gran escala", afirma Wheeler.

A banda de la Laia, la llista també inclou una nova espècie extinta d'humà, Homo naledi, trobat a Sud-àfrica. El top ten el completen espècies actuals, entre les quals trobem un petit crustaci que es va trobar en una cova del Brasil i que construeix el seu refugi amb fang o un peix abissal d'aspecte temible trobat al golf de Mèxic i que emet llum gràcies a bacteris simbiòtics bioluminescents. La llista també inclou una espècie de planta carnívora que constitueix la primera nova espècie descrita gràcies a fotografies penjades a Facebook i que viu només en una muntanya del Brasil, a 1.500 metres d'altitud.