L'Observatori Europeu Austral (ESO) ha signat el contracte més gran de la història en el camp de l'astronomia amb base a la Terra per a la construcció a Xile de la cúpula i l'estructura del telescopi E-ELT, el més gran del món.

L'E-ELT (European Extremely Large Telescope - Telescopi Europeu Extremadament Gran) serà el telescopi òptic i infraroig proper més gran del món i disposarà d'un mirall primari de 39 metres de diàmetre, amb una cúpula giratòria de 85 metres de diàmetre i gai-rebé 80 metres d'altura.

A 3.000 metres

S'està construint a 20 quilòmetres de l'observatori Paranal, al turó Carcasses -a 3.000 metres d'altura-, al nord de Xile. El director general d'ESO va vaticinar que "farà descobriments que no podem imaginar en el dia d'avui".

D'altra banda, s'han tancat també les negociacions en altres aspectes de la construcció de l'E-ELT, com són la dels instruments de primera llum, així com del sistema d'òptica adaptativa, a falta que s'acordi la fabricació del mirall secundari del telescopi.

Segons ha informat ESO, l'àrea col·lectora de llum de l'E-ELT serà més gran que la de tots els telescopis òptics existents junts, i el seu sistema d'òptica adaptativa proporcionarà imatges 15 vegades més nítides que les del telescopi espacial Hubble de la NASA i l'ESA (Agència Espacial Europea) en la mateixa longitud d'ona. A més, l'ESO confia que aquest nou telescopi propiciï la creació d'empreses tecnològiques i enginyeria derivades i que es produeixi una transferència de tecnologia.