Mart està sortint d'una era glacial, després de travessar múltiples fases de canvi climàtic, segons mesuraments de radar fets a les capes de gel polar del planeta per a un estudi que ha publicat aquesta setmana la revisa de referència Science.

L'anàlisi de les dades aconseguides en la recerca assenyalen que el planeta va viure una edat de gel de la qual va començar a sortir fa uns 370.000 anys.

Entendre el clima del planeta vermell ajudarà a determinar en quins moments va ser habitable en el passat i com va canviar aquest estat, a més de servir també com a referència per als estudis que es duen a terme sobre el canvi climàtic a la Terra.

Els models derivats del treball sobre les dades obtingudes suggereixen que el planeta, sec i polsegós i situat en una òrbita més allunyada del Sol que la nostra, i que per tant rep menys radiació de l'astre rei, va passar per èpoques glacials en el passat, però les dades empíriques per confirmar-ho són escasses.

En l'estudi, l'investigador Isaac Smith, de l'Institut de Recerca de Sud-oest a Boulder (EUA), i el seu equip van usar un radar per estudiar les capes de gel dins dels casquets polars de Mart, per la qual cosa van emprar l'equipament de la nau espacial Mars Reconnaissance Orbiter, llançada el 2005 i destinada a augmentar el coneixement d'aquest planeta.

A mesura que el gel s'erosiona, el vent pot crear canals en forma d'espiral i altres trets identificables, per això, rastrejar aquestes marques dins de la capa gelada pot revelar els canvis en el flux i l'acumulació del gel en èpoques passades i, per tant, els canvis en el clima. La capa de gel al sud és "relativament petita i està alterada per l'impacte de meteorits", però els investigadors van poder traçar les capes dins el gel al nord.

Migració del gel

Així, van descobrir que les capes i les trajectòries de migració del gel augmenten en pendent, canvien de direcció de forma brusca o estan completament enterrades. Aquestes dades i altres anàlisis de l'estudi assenyalen, segons els investigadors, el final d'un període glacial a Mart.