Una nova sorpresa de la naturalesa: una espècie que viu gràcies al seu enemic. Un equip d'entomòlegs i botànics alemanys, brasilers i espanyols ha trobat a Brasil larves d'una espècie de mosca que viu en les fulles enganxoses de plantes carnívores i a les quals, a més, "roba" el seu aliment.

Aquesta mosca pertany a la família dels sírfids i les seves larves són "comensals no convidats", tal com les defineixen els científics, de les dròseres o plantes atrapamosques, les fulles de les quals estan cobertes per nombrosos tentacles que segreguen substàncies enganxoses que simulen ser gotes brillants de rosada, un esquer per atreure i capturar els insectes.

No obstant això, les larves estudiades "aconsegueixen ser immunes al letal adhesiu de les dròseres i robar-los l'aliment, la qual cosa tècnicament es denomina cleptoparasitisme", segons ha explicat un dels investigadors que han participat en aquest descobriment, Santos Rojo, de la Universitat d'Alacant.

"Es coneixen diversos casos de cleptoparasitisme a la naturalesa, però aquest és el primer en el qual una mosca és capaç de robar les preses capturades mitjançant secrecions adhesives d'una planta carnívora que s'alimenta d'insectes", ha afirmat Rojo.

Quan finalitzen el seu desenvolupament, aquestes larves lladres es desplacen a la part inferior de les fulles, que, com que no són enganxoses, no suposen cap perill per a la continuació del seu cicle biològic.

Aquesta mosca va ser descrita a Brasil el 1836, però han passat 180 anys per poder documentar el seu cicle biològic per primera vegada. Malgrat haver estat desvelat aquest enigma, "la recerca continua amb l'estudi d'altres aspectes, com la raó de la immunitat a les substàncies adhesives de les planta o si altres espècies comparteixen aquest tipus d'hàbits", ha assenyalat Rojo. El treball de camp s'ha fet en zones muntanyenques de l'estat de Mines Gerais (Brasil).