Les condicions ambientals de l'últim any a Catalunya afavoreixen l'arribada de meduses de l'espècie Pelagia noctiluca a les costes catalanes, va dir ahir el doctor Antonio Canepa, un dels conferenciants del Cinquè V Simposi Internacional sobre Proliferacions de Meduses.

La medusa Pelagia noctiluca és de distribució atlàntica i mediterrània i la seva picada no és mortal, però el contacte amb els seus tentacles pot ser "altament urticant".

Canepa, investigador de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso (Xile), va assenyalar que les condicions ambientals de l'últim any a Catalunya -un estiu molt càlid i un hivern poc plujós- "afavoreixen la reproducció d'aquesta espècie i els mecanismes de transport perquè arribin amb més facilitat a les costes".

Durant la presentació del simposi, Antonio Canepa va destacar que els vents, els corrents marítims, la temperatura del mar i l'atmosfèrica són condicions ambientals que poden afavorir la proliferació de la citada medusa.

Canepa va explicar que aquesta espècie té uns cicles de reproducció (blooms) d'una durada de 12 anys, i va assenyalar que hi ha hagut un augment en la proliferació i en la freqüència d'aquests blooms al mar Adriàtic.

Segons l'expert, la construcció de substrat artificial nou -fruit de les activitats socioeconòmiques en zones costaneres- afavoreix els cicles de vida i la proliferació d'aquesta espècie.

Pel que fa a la predicció de la presència de meduses al Mediterrani aquest any, la investigadora Verónica Fuentes va explicar que els models predictius actuals només mostren dades de 24 a 48 hores, i per això no poden concretar una xifra exacta sobre la quantitat de meduses que hi haurà a les costes catalanes a l'estiu.

Per la seva banda, l'investigador del Consell Nacional d'Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) Agustín Schiarit va afirmar que la proliferació de meduses pot generar beneficis socioeconòmics, i va destacar que la medusa és un aliment molt demandat en països com la Xina i el Japó. Va explicar que algunes espècies de meduses serveixen per a l'extracció de col·lagen, per a investigacions biomèdiques, per a la indústria farmacològica i per a la cosmètica, tot i que va advertrt que són usos que "encara s'estan investigant".

Fuentes també va dir que l'obertura del canal de Suez -?que enllaça el Mediterrani amb el mar Roig-, "va causar problemes gravíssims" i va provocar que entressin espècies de meduses molt urticants al Mediterrani. La investigadora del CSIC va assenyalar que amb l'eixamplament del canal de Suez podran entrar "tota mena d'organismes" -a Turquia i Israel han aparegut espècies extremadament urticants-, i que el procés d'entrada "durarà pocs anys".