Ana Vela Rubio, una dona gran que viu en una residència geriàtrica de Barcelona, s'ha convertit en la persona més longeva que mai ha viscut a Catalunya i també a Espanya, amb 114 anys i 221 dies, segons ha informat el Grup d'Investigació en Gerontologia (GIG).

Ana Vela, que pateix demència senil, és actualment la sisena dona més vella del món i la tercera d'Europa, després de la italiana Emma Morano, que ha complert 116 anys i 190 dies, la jamaicana Violeta Brown, que té 116 anys i 88 dies , les japoneses Nabi Tajima i Chiyo Miyako, totes dues amb 115 anys, i la francesa Eudoxie Baboul, que ha complert 114 anys i 249 dies, segons la classificació de supercentenarias del GIG.

Vela va néixer el 30 d'octubre de 1901, a Puente Genil (Còrdova), va arribar a Catalunya als anys 40 i des que va complir els 103 anys resideix al centre geriàtric La Verneda, prop d'on viu la seva filla, que té 88 anys, al districte de Sant Martí, al nord de la ciutat de Barcelona.

Modista de professió, es va traslladar des de Puente Genil al Catalunya a la dècada dels 40, on va començar a treballar com talladora-modista al sanatori de tuberculosos de Terrassa (Barcelona).

Des de fa 11 anys viu a la Residència, Centre de Dia i Llar La Verneda de Barcelona, que gestiona la Fundació Salut i Comunitat i la titularitat correspon a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat.

Tot i que ja patia deteriorament cognitiu i necessitava una cadira de rodes per moure, Vela va dir quan va celebrar el seu 110 aniversari que estava il·lusionada amb la celebració que la seva família, la residència, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat li van preparar en aquella ocasió.

Filla de Pere i Carme, amb estudis primaris i catòlica practicant, Vela va treballar com a modista a casa seva durant molts anys, va tenir 4 fills, dels quals dos encara viuen -una filla que ara té 88 anys a Barcelona i un fill a Torremolinos ( Màlaga) -, quatre néts i diversos besnéts, a més d'un nebot que viu a Cervelló (Barcelona).