"Si tot surt bé, sentirem l'Univers per primera vegada a més de veure'l", va dir ahir Favio Favata, director de l'Oficina de Coordinació de l'Agència Espacial Europea (ESA), en anunciar que el satèl·lit Lisa Pathfinder ha estat un èxit que "ha superat totes les expectatives". L'objectiu d'aquesta missió europea és posar a prova la tecnologia que d'aquí a uns anys utilitzarà el futur observatori d'ones gravitacionals de l'ESA, l'Elisa.

Favata va posar èmfasi en la importància del projecte: "fa un segle, Einstein va formular les preguntes de la teoria del relativitat i va predir l'existència de les ones gravitacionals, que representen una nova forma de fer física i ciència observant l'Univers".

Aquestes ones viatgen per l'Univers "com si fossin transparents i són una manera d'estudiar les coses invisibles" com ara els forats negres o les supernoves, "fenòmens molt importants que no emeten llum però que existeixen i poden ser escoltats per analogia, a través de les ones gravitacionals que emeten".