El duc d'Edimburg compleix avui 95 anys com el més fidel "escuder" de la seva esposa, Elisabet II, alhora que segueix sent el membre més impredictible de la família reial, en un moment en què la seva salut ha tornat a encendre les alarmes. El príncep Felip bufarà les espelmes amb més discreció del que és habitual, amb l'atenció bolcada en la monarca britànica perquè coincideix la data amb les celebracions que, des de fa setmanes, se celebren al Regne Unit pel 90 aniversari de la Reina. De fet, per aquest motiu hi ha programada una missa d'acció de gràcies a la catedral de Sant Pau.

Els 95 anys del duc es marcaran, com mana la tradició, amb 41 salves de canó llançades al migdia des del Hyde Park per l'Artilleria Reial a cavall i, una hora després, tornaran a sentir-se canonades, 62, des de la Torre de Londres.

El príncep arriba a aquesta edat amb bon aspecte i estat físic en general, si bé la setmana passada un petit ensurt va fer témer per la seva salut. Per consell mèdic, es va cancel·lar la seva presència a les commemoracions previstes com a tribut a la batalla de Jutlàndia.

El duc ha passat la major part de la seva vida acompanyant públicament la seva dona, en qui es va fixar quan aquesta era només una adolescent de 13 anys i ell era cadet de la Marina Reial britànica, en la qual va servir amb honors en la Segona Guerra Mundial. Casats des de fa més de 68 anys -es van donar el sí l'any 1947-, ja és el consort més longeu en la història de la monarquia britànica.

En les seves noces d'or -50 anys de casats-, Elisabet II va sintetitzar en una frase els seus sentiments cap al seu marit: "ha estat, simplement, la meva força durant tots aquests anys, i jo, i tota la seva família, i aquest i molts altres països, hi tenim un deute molt més gran del que ell mai reclamarà, o del que mai sabrem".