L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar dimecres que ingerir begudes molt calentes pot provocar càncer d'esòfag i va afegir que no s'han trobat evidències que consumir cafè o mate tebi pugui ser cancerigen.

"Els resultats mostren que ingerir begudes molt calentes probablement causa càncer a l'esòfag, i que és la temperatura i no les begudes el que en sembla responsable", va assenyalar en un comunicat Christopher Wild, director de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC, en anglès), que depèn de l'OMS.

Aquesta és la conclusió principal del treball de 23 científics designats per la IARC per analitzar les possibles conseqüències cancerígenes de consumir cafè, mate i begudes calentes.

Els experts avisen que les seves conclusions es basen en "evidències limitades" extretes d'estudis sobre les conseqüències epidemiològiques que vinculaven el consum de begudes calentes amb el càncer d'esòfag.

"Estudis a la Xina, l'Iran, Turquia i Sud-amèrica, on tradicionalment es beu te i mate molt calent (a uns 70 graus centígrads) han mostrat que el risc de càncer d'esòfag augmenta en funció de la temperatura de la beguda", va afegir la IARC.

L'organisme va precisar, però, que fumar i beure alcohol són les causes principals del càncer d'esòfag, "especialment en molts països amb ingressos alts".

El càncer d'esòfag és una de les vuit formes més habituals en les quals aquesta malaltia es manifesta a tot el món, i és responsable d'unes 400.000 defuncions cada l'any, és a dir, al voltant del 5% del total de les morts per càncer.