conver f

Anar al gimnàs per fer exercici quatre hores després d'aprendre alguna cosa ajuda a potenciar la memòria, segons un estudi publicat avui per la revista especialitzada Current Biology.

L'estudi demostra que "podem millorar la consolidació de la memòria fent esports després de l'aprenentatge", va afirmar un dels autors de la investigació, Guillén Fernández, de l'Institut Donders del Centre Mèdic de la Universitat de Radboud (Països Baixos).

Un total de 72 persones van participar en l'experiment, en el qual que van aprendre 90 associacions de fotos i llocs durant uns 40 minuts abans d'assignar a tres grups. Un primer grup va fer esport immediatament després de l'aprenentatge, el segon va realitzar exercici a les quatre hores i el tercer no va fer cap gimnàstica.

Quaranta-vuit hores després, els implicats van ser sotmesos a un examen per comprovar què recordaven mentre es van prendre imatges dels seus cervells a través d'una ressonància magnètica.

Els experts van descobrir que els que havien anat al gimnàs quatre hores després de la memorització havien retingut la informació millor que la resta. Les imatges cerebrals també van mostrar que l'exercici després d'un cert temps estava associat a representacions més precises en l'hipocamp, una àrea important per a l'aprenentatge i la memòria, quan l'individu en qüestió responia una pregunta correctament.

"Els nostres resultats suggereixen que l'exercici físic en el moment oportú pot millorar la memòria a llarg termini i subratlla el potencial de l'exercici amb una intervenció en contextos educacionals i clínics", van concloure els científics.

No obstant això, els experts admeten que no veuen encara amb claredat com o per què demorar l'exercici físic després de l'aprenentatge exerceix aquest efecte en la memòria.

Alguns estudis anteriors efectuats amb animals -afegeixen els autors de l'estudi- suggereixen que components químics naturals del cos anomenats catecolamines, com la dopamina i la norepinefrina, poden millorar la consolidació de la memòria