Metges especialistes en obesitat han alertat que aquesta malaltia segueix creixent a Espanya, que és el segon país europeu després de Regne Unit amb més obesos i persones amb sobrepès, i han avisat que els espanyols no tenen consciència ni preocupació sobre l'obesitat. Segons el president de la Societat Espanyola de Cirurgia de l'Obesitat Mòrbida i de les Malalties Metabòliques (SECO), Juan Carlos Ruiz de Adana, l'obesitat és una malaltia de "prevalença alta" a Espanya i que tradicionalment s'ha tractat amb una medicina preventiva insuficient per als pacients que en tenen.

Ruiz de Adana ha assistit a la presentació del XVIII Congrés del SECO, que reuneix més de 400 professionals de la medicina a Barcelona fins avui. El congrés aborda el futur de les operacions barimètriques i intenta recollir informació sobre com millorar les intervencions, així com posar en comú mesures a curt termini que redueixin els índexs d'obesitat, ha explicat el cap del Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital Clínic de San Carlos de Madrid, Antonio Torres.

Un altre dels motius pels quals se celebra aquest congrés és per comentar l'últim informe de The Economist sobre obesitat a Espanya, en el qual han col·laborat Torres, i que assenyala que el 17% de la població espanyola té obesitat, mentre que el 53,7% té sobrepès.