El nedador amateur basc Carlos Peña ha establert el rècord del món en quantitat de quilòmetres nedats, d'esquena i en natació extrema. En total, l'esportista ha recorregut 4.880, 30 km, cosa que l'ha portat a estar 2.151 hores i 20 minuts dins l'aigua. Però no t'espantis, que no els ha fet pas tots de cop. Peña ha completat aquestes distàncies en un total de 56 travessies fetes entre els anys 1989 i 2015.

Carlos Peña és un conductor d'autobús i nedador amateur de Tolosa que s'ha especialitzat en nedar per llacs, rius o embassaments, activitat que ha dut a terme en aigües de més de tres continents. La majoria d'aquests quilòmetres en natació, a més, han estat duts a terme en curses i activitats de caire solidari dutes a terme en llocs tan diferents com el mar Mort, països en guerra o rius d'allò més perillosos.

Per què nedar?

A finals dels vuitanta, Peña era un atleta que no havia nedat mai, En el seu palmarès, llavors s'hi comptaven fites com ara la victòria en la Behobia-Sant Sebastià del 1981 o el fet de ser l'atleta més jove de la Marató de Donostia de 1985, amb una bona marca de 2h 32'. La seva carrera, però, es va veure truncada per una greu lesió que el va obligar a reconvertir-se en un home d'aigua.

Sense saber pràcticament res de natació extrema i amb uns vestits que no s'havia enfundat mai, va començar una aventura en la qual ara es troba com un peix a l'aigua. La seva idea inicial era nedar en la modalitat de crol, però els vestits de neoprè eren molt durs i no li ho permetien i atès que suraven se li va ocórrer nedar d'esquena.

Llavors va ser també quan va recovertir els seus objectius i va passar de la competició a buscar un contingut social a les seves accions i travessies. Entre aquestes, accions, per exemple, destaca la nedada per la pau a Bòsnia Hercegovina. També he nedat a favor del medi ambient al mar Mort, a banda de moltes altres iniciatives.