Manresa va retirar la medalla d'or de Franco el 2008, una decisió que es va emmarcar en el procés de recuperació de la memòria històrica. Però avui fa exactament 50 anys que els carrers de la ciutat es van engalanar per rebre el cap de l'estat, en un moment en què la dictadura militar feia 27 anys que governava amb mà de ferro.

Era la segona vegada que visitava la ciutat. Els crits de "Franco, Franco" van acompanyar el "Generalísimo" mentre circulava amb el cotxe oficial pels carrers de Manresa. Milers de persones van sortir per mostrar el seu "fervor", segons els noticiaris del règim, per la figura del cap d'estat. El "caudillo" va arribar a Manresa a dos quarts de sis de la tarda, procedent de Berga, i va ser rebut per l'alcalde Ramon Soldevila.

Sorprenen les imatges de la plaça dels Màrtirs (avui, la plaça Major) per la gran quantitat de persones que s'hi van aplegar amb pancartes de suport. Franco també va anar a la basílica de la Seu, acompanyat pel bisbe de Vic. A la plaça Cots es van concentrar grups corals de la comarca per homenatjar el "caudillo".

Visita de Franco a Manresa

Franco a la ciutat de Manresa (1966) from Històries Manresanes on Vimeo.

Una Patum en honor del dictador

L´estada del «Generalísimo» al Bages i al Berguedà l´1 de juliol del 1966 va començar al matí a Berga. La visita es feia per celebrar el que s´anomenava «Dia de la Provincia» i va aplegar a la capital berguedana 300 alcaldes de la demarcació. Franco va fer la seva entrada a la ciutat pel passeig de la Pau. Va anar al consistori i va adreçar-se a la gentada que l´omplia i que va ser testimoni de com l´alcalde Joan Noguera li imposava la primera Medalla d´Or de la ciutat. Amb tot, la seva creació i atorgament s´havien aprovat el 17 de juliol del 1962.

La visita va continuar al local dels sindicats a la plaça Viladomat, on se´l va informar dels projectes de futur de Berga i la comarca. Seguidament va pujar a Queralt, on va estrenar el funicular de 70 metres de recorregut. Va dinar al pavelló vell amb 309 autoritats. Amb motiu de la visita de l´aleshores cap d´estat, Berga va oferir-li una Patum extraordinària que es va fer a la tarda. Es dóna la circumstància, però, que el «caudillo» no hi va assistir. La Patum es va programar a les 5 de la tarda i a aquella hora Franco ja viatjava cap a Manresa.

Pas del Generalisimo per Berga