El paracetamol en l'embaràs pot causar danys al fetus

La ingesta d'aquest analgèsic durant la gestació pot augmentar els símptomes de l'espectre autista i la hiperactivitat, segons un estudi

02.07.2016 | 00:00
El paracetamol és molt utilitzat

L'exposició prenatal al paracetamol pot augmentar els símptomes de l'espectre autista i la hiperactivitat en els nens, segons un estudi liderat per l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona que publica la revista International Journal of Epidemiology.
L'estudi ha trobat que el paracetamol (acetaminofén), que s'utilitza molt durant l'embaràs, té una forta associació amb símptomes de l'espectre autista en nens homes i amb símptomes relacionats amb inatenció i hiperactivitat en els dos sexes. Segons l'investigador del ISGlobal i coautor de l'estudi, Jordi Júlvez, aquest és el primer estudi d'aquest tipus que descriu una associació independent entre l'ús d'aquest fàrmac durant l'embaràs i símptomes de l'espectre de l'autisme en nens. També és el primer estudi que indica diferents efectes del paracetamol sobre el neurodesenvolupament segons el sexe.
L'estudi ha comparat nens i nenes exposats de forma persistent al paracetamol amb els no exposats, i ha trobat un augment del 30% en el risc per a algunes funcions de l'atenció, així com un augment dels símptomes de l'espectre autista en els nois únicament.
"El paracetamol podria ser perjudicial per al desenvolupament neurològic per diverses raons. En primer lloc, alleuja el dolor en actuar sobre els receptors de cannabinoides al cervell. Atès que aquests receptors normalment ajuden a determinar com les neurones maduren i es connecten entre elles, el paracetamol podria alterar aquests processos", ha detallat el doctor Júlvez.
"També pot afectar el desenvolupament del sistema immune, o ser directament tòxic per a algun fetus, perquè no tenen la mateixa capacitat que un adult per metabolitzar aquest fàrmac, o mitjançant la creació d'estrès oxidatiu", segons l'investigador del ISGlobal.
No obstant això, els investigadors subratllen que abans de donar recomanacions respecte del seu ús, fa falta fer estudis amb mesuraments més exactes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema