Tot i que el ramadà és considerat un període de dejuni, purificació i sacrifici, molts musulmans cauen en la temptació d'ingerir grans quantitats de menjar després d'un llarg dia sense menjar res; un hàbit tan perjudicial per a la salut com reprovat pels centres religiosos.

La tradició estableix que el dejuni ha de trencar-se després de la posta del sol, prenent uns dàtils i un got de llet, però aquest "aperitiu" el segueix, en molts casos, un llarg menú que inclou plats i aliments molt pesats, coronats pels dolços típics, a Egipte banyats en mel i mantega, i fruits secs.

L'afartament produeix freqüents problemes gastrointestinals i, a més, des del punt de vista religiós no està ben vist atipar-se en les hores nocturnes, quan -segons l'Alcorà- els musulmans ja poden menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals.

Un xeic de Dar al Iftaa, principal autoritat egípcia encarregada d'emetre edictes religiosos, explica a Efe que l'islam predica la moderació en tots els aspectes de la vida i rebutja els extrems, també a la taula.

Hassan Mohamed assegura que fins i tot el llibre sagrat de l'islam insta els fidels a menjar i beure "sense excedir-se" perquè "Déu no estima els que s'excedeixen", i els que ho fan són considerats fins i tot "germans de Satanàs". El mateix profeta Mahoma va dir que l'acció més dolenta de l'ésser humà és "omplir el seu estómac" fins a dalt, afegeix l'expert religiós, segons el qual els musulmans només han de seguir l'exemple del profeta i els seus deixebles per no tenir problemes digestius o de pes durant el ramadà.

Malgrat els consells dels religiosos, als quals en aquestes dates se sumen els de nombrosos mitjans de comunicació, molts egipcis, després d'un mes de copiosos "iftar" (àpat amb què es trenca el dejuni) i "suhur" (últim àpat abans de l'alba), necessiten una dieta de desintoxicació per perdre els quilos de més i reajustar els seus hàbits alimentaris.

Aquest és el cas de Nura, una jove mare que assegura a Efe que sempre s'engreixa alguns quilos durant el mes de ramadà, perquè només menja a la nit i no fa gaire activitat durant el dia.

"Prenc molt més sucre que de costum, sobretot sucs ensucrats de fruita per hidratar", explica, i afegeix que considera normal engreixar-se ja que ingereix el menjar que correspon a tot el dia en unes quantes hores, i sobretot abans d'anar a dormir. Nura assegura que després de ramadà sol tornar al seu pes, quant reprèn la seva rutina habitual, encara que destaca que això suposa un problema perquè pateix de tiroide i té tendència a engreixar-se.

Per evitar guanyar pes i mantenir-se en forma, alguns egipcis opten per no deixar de practicar esport, encara que ho fan en horaris determinats i amb precaució per no deshidratar-se, sobretot ara quan el mes sagrat ha coincidit amb les altes temperatures de l'estiu a l'Orient Mitjà.

Els moments més propicis per a l'exercici físic solen ser abans de l'"iftar", perquè poc després es podran reposar líquids, o algunes hores després, un cop s'ha reposat el menjar, i tant en gimnasos com altres establiments els horaris s'adapten a aquest sentit.

Els fidels també disposen aquest any d'una aplicació per al telèfon mòbil que, amb el nom "repte fitness de ramadà", ofereix un programa personalitzat d'exercicis, que varien cada dia a mesura que avança el mes sagrat, amb l'objectiu d'arribar al final del mateix en bona forma física.

Una nutricionista europea que ofereix dietes i programes detox al Caire explica a Efe que cada vegada més egipcis són conscients que no és sa ingerir tant menjar a l'inici de la nit i que n'hi ha molts que es replantegen aquesta tradició.

"Estem parlant de la gent més educada i de les classes més altes, que es preocupen per la seva salut i el seu aspecte", i assenyala que n'hi ha molts que comencen a tenir problemes i a no trobar-se bé després de la segona o tercera setmana de ramadà.