Tècnics del Parc Natural de Montsant, del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals i Agents Rurals han descobert a Ulldemolins (Priorat) una nova població d'una planta endèmica de Catalunya que està en perill d'extinció.

Es tracta de la planta esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), de la qual fins ara només es coneixien localitzacions a prop d'Artesa de Segre (Noguera) i Sant Llorenç del Munt (Vallès Occidental).

Segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat, la sospita de l'existència d'aquesta població va sorgir arran de converses informals entre un pastor d'Ulldemolins i un tècnic del parc natural.

La nova població se situa a Ulldemolins, a prop d'una altra població documentada anteriorment per l'equip de botànica de la facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona al mateix terme municipal. Tot i que encara no s'ha fet un cens exhaustiu, s'estima que hi ha un mínim de 667 plantes reproductores, amb la qual cosa seria una de les poblacions més grans d'aquesta espècie, segurament la segona més nombrosa del món.