Un estudi realitzat pel professor Calestous Juma, de la Universitat de Harvard, assenyala que la por i la percepció de pèrdues d'ocupació, identitat i poder han impulsat històricament la resistència a la innovació i les noves tecnologies. L'estudi traça paral·lelismes, per exemple, entre l'oposició que existeix avui als aliments transgènics i la que va existir al segle XVII a Itàlia al cafè, qualificat llavors com "la beguda de Satan".

Juma, que ha estudiat durant 16 anys la resistència a la innovació, recorda que en el passat els productes refrigerats eren anomenats de manera despectiva "aliments embalsamats", i la margarina va ser rebutjada inicialment als EUA per causar "infertilitat, calvície i atròfies". "El comú a tots aquests casos és la por i els oponents exclosos dels beneficis de la nova tecnologia", ha declarat durant una presentació de l'estudi, titulat "Innovació i els seus enemics".

Juma reconeix que hi ha preocupacions en temes de salut i medi ambient que són legítimes en relació amb nous productes o tecnologies, i assenyala que per guanyar-se la confiança del públic són necessàries transparència, inclusió i precaució.