L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona assaja una nova tecnologia que permet seqüenciar fins a 30 genomes humans en una única anàlisi, un sistema que arribarà el 2017 a diversos centres d'investigació catalans i que permet avançar en la nova medicina personalitzada.

Aquest avanç permet un diag-nòstic d'alt rendiment basat en la seqüenciació massiva de sistemes genòmics d'alta variabilitat, com virus, bacteris o cèl·lules tumorals, la qual cosa ajudarà a promoure la medicina personalitzada, adaptada a cada pacient.

Segons ha explicat el cap del grup d'investigació i del servei de malalties hepàtiques de l'Hospital Vall d'Hebron, Joan Ignasi Esteban Mur, aquesta nova plataforma permet seqüenciar "fins a 20.000 nucleòtids (molècules biològiques que es troben a l'interior de les cèl·lules) en una hora".

A més, suposa una millora respecte a les tecnologies actuals que analitzen 600 nucleòtids, que necessiten deu professionals i els seus resultats poden arribar a tardar mesos.

"Aquesta tecnologia permet obtenir molta informació en molt poc temps, de forma molt precisa, i pot ajudar a qualsevol pacient amb qualsevol mena de patologia, des d'una infecció fins a un càncer", ha apuntat Esteban Mur, qui ha afegit que "fa deu anys era impensable, però tot això serà rutina en molt poc temps".

El doctor Mur ha explicat que cada pacient té una composició de virus diferent, per la qual cosa els fàrmacs que funcionen per a una persona no necessàriament han de fer-ho amb una altra. "No hi ha malalties, hi ha pacients, i cal donar el tractament que millor vagi a aquesta persona: per a això hem de tenir informació que s'obté a partir de la seqüenciació", ha declarat.

El projecte, la inversió del qual supera els 8 milions d'euros i que té el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), permetrà "curar moltes més malalties en menys temps i fer tractaments que millorin la qualitat vida de malalties que no tenen cura", ha detallat Mur.

Sobre les diferents aplicacions que tindrà aquesta màquina, en el cas de la virologia, el VHIR i l'IrsiCaixa buscaran determinar per seqüenciació el subtipus concret dels virus de l'hepatitis B, C, D i E, així com del virus de la sida (VIH), el de la grip i altres d'interès sanitari, com l'enterovirus o el Zika.

Els investigadors dels grups de treball de Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar validaran mutacions somàtiques en diferents tipus de càncer no hereditari (colorectal, ovari, mama, pròstata) a través d'un test genètic que determini per seqüenciació les alteracions genètiques presents a la mostra tumoral de cada pacient.

En el cas del grup investigador de l'Hospital de Bellvitge, que condueix la investigació en el càncer hereditari, desenvoluparà un test genètic que determini per seqüenciació de tots els tipus de mutacions en un centenar de gens amb un risc mitjà o alt de càncer hereditari per actuar preventivament.