Dues noves tombes d'època medieval han aparegut en la darrera campanya arqueològica a l'entorn de l'església preromànica de Sant Pere del Puig (a Súria). Aquest és el resultat més destacat de la campanya, que arribava enguany a la dotzena edició i en què han participat una trentena de voluntaris, entre joves i adults. La intervenció es du a terme a l'Espai Patrimonial de les Guixeres.

Les dues noves tombes han estat localitzades a les proximitats de la paret nord del temple i a una certa distància de les tombes que es van trobar fa dos anys a la zona posterior a l'absis, segons van explicar fonts de l'Ajuntament de Súria. "Això indica que la necròpolis de l'antiga església és més gran del que es pensava fins ara, i confirma que la zona de les Guixeres va acollir un poblament important durant l'edat mitjana", conclouen els tècnics que han treballat en aquesta campanya.

En la visita de cloenda d'aquesta 12a edició de la Campanya d'Excavacions Arqueològiques, l'arqueòloga Roser Arcos, directora de les tasques, va explicar que les noves restes van aparèixer "en un lloc que no esperàvem", tenint en compte l'esmentada distància entre les restes de l'església i les tombes trobades anteriorment. Les restes correspondrien a un adult i a un infant, d'acord amb les primeres impressions, que haurien de ser confirmades amb anàlisis científiques posteriors.

De cara a l'any vinent s'intentarà avançar en el coneixement de l'extensió de la necròpolis i continuaran els treballs d'excavació fets enguany a les restes de les estructures contigües a l'antiga església, segons expliquen, també, fonts municipals.

Com en edicions anteriors, l'altre escenari dels treballs ha estat la torre del Puig de Sant Pere. En aquest punt ha estat rebaixat el nivell de l'excavació de l'interior de la torre. També se n'ha ampliada la delimitació del perímetre i s'hi ha obert un nou accés per tal de facilitar-hi l'accessibilitat i el trasllat de material en futures edicions.

Els joves participants de les edicions successives de la Campanya són estudiants de l'institut Mig-Món, que hi participen de forma voluntària. En els parlaments de la visita de cloenda es va remarcar la importància d'aquesta funció pedagògica i del descobriment patrimonial, cosa que ha fet que sorgissin algunes vocacions entre uns quants dels seus joves participants perquè acabin cursant estudis arqueològics.

Els participants adults són membres del grup Els Jubilats de les Guixeres, que al llarg de l'any també duen a terme una tasca de neteja dels antics forns de guix i d'altres elements destacats d'aquest espai. La Campanya d'Excavacions és una iniciativa de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament i l'IES Mig-Món.