La lactància materna protegeix de l'obesitat infantil i de moltes infeccions, segons un estudi de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), que recomana lactància materna exclusiva durant almenys els sis primers mesos de vida del nadó.

L'objectiu de l'estudi ha estat analitzar la influència de la lactància materna en el desenvolupament de l'obesitat i sobrepès en la infància, i determinar l'efecte de les hormones de la llet humana en l'augment excessiu de pes corporal en nens.

Components bioactius

La infermera Raquel Coma, membre d'AIFICC i una de les autores de l'estudi, ha explicat que la llet materna és un dels aliments més complets per al nadó, ja que li aporta una gran quantitat de components bioactius, que poden tenir una influència directa en els mecanismes de regulació de la gana i poden desenvolupar un paper protector en el desenvolupament de l'obesitat infantil i altres malalties.

De fet, l'estudi, basat en una revisió bibliogràfica, mostra l'evidència dels beneficis de la lactància materna davant del colesterol i la malaltia celíaca, així com la relació positiva entre la durada de la lactància materna i la protecció davant malalties en els nens.

Segons Coma, "hi ha suficient evidència dels beneficis de la lactància materna, per això recomanem que aquesta sigui exclusiva fins als sis mesos i que formi part de la dieta del nen fins a un any de vida".

"Cal augmentar les estratègies per promocionar la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida, amb accions com la prolongació del permís maternal, dedicar espais dins del món laboral per permetre alletar els fills, etc.", ha conclòs la infermera.