L'Hospital Universitari de Bellvitge ha utilitzat una tècnica pionera a Catalunya mínimament invasiva per implantar un marcapassos tricameral a un pacient de 77 anys a qui no es podia col·locar el dispositiu amb el sistema habitual. En un comunicat, el centre ha apuntat que es tracta d'una tècnica que permet donar l'alta al pacient en un o dos dies, i que es va desenvolupar recentment al Regne Unit.

El marcapassos tricameral, introduït en la pràctica clínica fa prop de vint anys, disposa d'un tercer cable, a més dels dos habituals, que millora la funció del cor.

S'indica com a teràpia de resincronització quan es combinen insuficiència cardíaca avançada i una important disfunció de la contractilitat del cor.

Habitualment es col·loca com la resta de marcapassos, és a dir, practicant petites incisions que permeten connectar els cables al cor. No obstant això, en ocasions no és possible connectar el tercer cable per diverses raons tècniques i llavors s'ha d'implantar mitjançant un procediment de cirurgia cardíaca oberta.

Per aquest motiu, l'Hospital John Radcliffe, de la Universitat d'Oxford, ha desenvolupat l'implant endocàrdic d'elèctrode d'estimulació del ventricle esquerre per punció del septe interventricular, en què el cable s'introdueix a través de les venes del tòrax de manera mínimament invasiva, i així s'evita la cirurgia cardíaca.