Concerts de salsa, jazz o música clàssica, així com visites guiades, són freqüents a Nova York, però ningú imaginaria que tinguessin cabuda en el cementiri Woodlawn, al Bronx, que acull grans figures del món de l'art, la política, els negocis o els esports.

El pianista Duke Ellington, el trompetista Miles Davis, l'escriptor Herman Melville, l'alcalde Fiorello LaGuardia, el compositor Irving Berlin, o Celia Cruz descansen a Woodlawn, enmig d'un bosc i una cuidada gespa.

També, l'empresari periodístic Joseph Pulitzer, a qui es ret tribut amb els premis que porten el seu nom, els fundadors dels grans magatzems JC Penney, Macy i la desapareguda cadena Woolworth, la cantant de jazz Florence Mills o David Farragut, fill d'un emigrant espanyol i primer almirall de la Marina dels EUA, la tomba del qual va ser declarada patrimoni nacional el 2012.

Aquest cementiri, al nord del Bronx, al final de la ruta de la coneguda línia 4 del metro, inclou una fundació dedicada a la seva preservació i a actes culturals, i alberga uns 1.400 mausoleus privats entre unes 300.000 tombes en un espai verd amb gegantins i variats arbres, rierols i un llac.

No obstant això, la més visitada és la de la "reina de la salsa", que va morir fa tretze anys en perdre la seva batalla contra el càncer. "Tothom vol ser sepultat a prop de Celia Cruz. Després de la seva mort, es van vendre ràpidament tots els lots que estaven a prop del seu mausoleu", va comentar David Ipson, director executiu del cementiri, que va obrir el 1863 durant la guerra civil i va ser declarat monument nacional el 2011.

Les tombes de les llegendes del jazz Miles Davis, de marbre atzabeja, i de Duke Ellington, sota una senzilla làpida sobre la terra, són les altres més visitades pel públic, situades en el que es coneix com "la cantonada del jazz" perquè també hi són els saxofonistes Jean Baptise Illinois Jacquet i Coleman Hawkins o el compositor Lionel Hampton, entre molts altres famosos exponents del gènere.

"Ellington va voler ser enterrat sota l'arbre de Linden, al costat dels seus pares. Després, va morir Hampton, que va voler estar a prop del seu ídol", i després, la filla de Miles Davis va decidir que estigués al costat del seu amic (Ellington), va explicar Rosalba Gómez, durant una visita guiada.

No gaire lluny d'allà es presenten els concerts de jazz, i hi han anat estrelles com el trompetista Wynton Marsalis, en una cooperació amb el Lincoln Center, però tampoc ha faltat la salsa o música clàssica, organitzats per la Woodlawn Conservancy, entre la varietat d'esdeveniments que du a terme. "Els concerts són per retre homenatge als que estan sepultats" i celebrar així la seva vida, va afegir Gómez.

Una caminada pels seus carrers descobreix al visitant tombes plenes d'història i art arquitectònic en escultures i majestuosos mausoleus de diversos estils i materials, que complementen amb belles portes o vitralls, construïts per a famílies riques per famosos arquitectes, que van dissenyar i construir també la ciutat de Nova York.

Entre ells destaca el mausoleu de la família Belmont, una rèplica de la capella de Sant Hubert al castell d'Amboise, a França, on es va enterrar a Leonardo da Vinci, o el de la família Woolworth, que reviu les tombes egípcies, digna de un faraó, amb els seus esfinxs que tenen cura l'entrada, i una gran porta.

Alguns antics mausoleus van trigar deu anys a ser construïts perquè no hi havia la tecnologia actual les facilitats de què es disposa ara per tallar el marbre o altres pedres i per portar-les fins al seu destí final.

Però també es troben antigues i senzilles tombes de persones de tot arreu i diversos estatus socials que daten de 1863 fins al present, i a to amb l'època moderna, s'han construït edificis per albergar nínxols i cendres, per a tot el que desitgi ser sepultat en el Woodlawn, que va lliurar a la Universitat Columbia la custòdia dels documents que expliquen la seva història i dels que hi descansen