La lluita contra la sida durant l'última dècada ha deixat resultats contradictoris: mentre el nombre de morts s'ha reduït en un terç, la incidència del virus es manté constant a un ritme de 2,6 milions de noves infeccions l'any, segons les dades de la Conferència Internacional sobre la sida.

Així ho revela un estudi de la xarxa Global Burden Disease (GBD), presentat a la cimera que se celebra a Durban (Sud-àfrica).

"Aquest estudi mostra que el VIH continua sent una de les principals amenaces per a la salut pública del nostre temps. Més de dos milions de noves infeccions anuals representen un fracàs col·lectiu", va explicar el director de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, Peter Piot.

Noves infeccions

Malgrat l'esforç global per lluitar contra la malaltia, les xifres es mantenen pràcticament iguals per l'increment de noves infeccions en 74 països, entre els quals destaquen Rússia, Egipte, Pakistan, Mèxic o Kenya. "Si aquesta tendència excessivament alta de noves infeccions continua, posarà en risc la consecució de l'objectiu de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides per acabar amb la sida en menys de 15 anys", va declarar el director de l'Institut d'Avaluació i Mètrica de Salut, Christopher Murray.

"Tothom -inclosos investigadors, polítics, metges- ha d'entendre que, tot i que ara hi ha més gent que pot viure amb el VIH, no podrem acabar amb la sida sense aturar les noves infeccions", ha advertit Murray. Els resultats de l'estudi remarquen la necessitat de redoblar els esforços per la prevenció, ja que els fons disponibles per a la lluita contra la sida s'han estancat des del 2010.