El físic Juan Ignacio Cirac, nascut a Manresa el 1965, confia que "els pròxims vint anys" estigui enllestit el "primer ordinador quàntic", que permetrà "càlculs infinitament més ràpids" per avançar en el "disseny de materials o de fàrmacs". Cirac Sastuain treballa a l'Institut Max Planck d'òptica quàntica, a Munic, des d'on acudeix al I Simposi Internacional Julio Palacios, que se celebra a la Corunya, per explicar a més de 120 assistents els principals avanços en la divisió teòrica que dirigeix a Alemanya.

Especialitzat en física quàntica, que és la que tracta la multiplicitat d'estats dels sistemes, diu que espera amb ànsia el desenvolupament de la computació quàntica, que permet nous algoritmes i formes de processament en passar del bit tradicional al cubit, el bit quàntic.

Detalla que "l'últim any algunes empreses, sobretot americanes, s'han començat a interessar pels ordinadors quàntics, per construir alguns prototips", fet que suposa una acceleració del procés.

"Això significa que potser triguem una mica menys a construir l'ordinador quàntic, però tot i això trigarà molt temps. Espero que en els pròxims vint anys en tinguem un", continua.

Detalla que aquest futur dispositiu podrà "fer càlculs infinitament més ràpid que un ordinador normal", cosa que suposarà avenços significatius en múltiples camps com "el disseny de materials o de fàrmacs o la feina en química".

"Els càlculs que fan els superordinadors, que ja existeixen, es poden fer molt més ràpid amb els ordinadors quàntics", afegeix sobre els futurs avanços.

Aquests ja s'utilitzen en la comunicació, perquè "ja existeixen empreses que estan venent sistemes de comunicació quàntics que són molt més segurs que els usuals", fet que suposa la implantació gradual de nous descobriments.

Les investigacions es fan a tot el món, amb "uns tres-cents grups a Europa, a més dels que hi ha als Estats Units, el Japó, la Xina, Austràlia"; "cada vegada som més", afegeix.

Fins ara havia estat la iniciativa pública la que els havia mogut, però "des de l'any passat hi ha empreses que inverteixen també en el desenvolupament", cosa que implica que hi haurà "avanços tecnològics vinculats a la física quàntica en els pròxims cinc o deu anys. Estem envoltats de la física quàntica en molts sentits, en l'electrònica o els làsers, per exemple".