El palau de Buckingham recorre 90 anys de moda a la vida de la reina Elisabet II per mostrar al públic els vestits més característics que la monarca ha lluït en casaments reials, visites d'Estat i actes militars, en una mostra que demà obre les portes.

L'exposició "Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe" (Vestint un regnat: 90 anys d'estil en el guarda-roba de la sobirana) permet als curiosos veure de prop, entre altres abillaments icònics, els vestits de les seves noces i la seva coronació com a reina.

Oberta fins al 2 d'octubre, l'exposició es complementa amb dues més de similars al castell de Windsor (Anglaterra) i ael palau de Holyroodhouse (Escòcia), on es presenten en total fins a 150 vestits, la majoria d'ells creats per firmes britàniques, com Norman Hartnell i Ian Thomas, per les quals la monarca anglesa amb més anys al tron sent predilecció.

El 20 de novembre del 1947, l'àvia del príncep Guillem es va casar a l'Abadia de Westminster amb el duc d'Edimburg, ocasió per a la qual va lluir un vestit de seda color ivori decorat amb vidres i 10.000 perles, dissenyat per Hartnell. La comissària de l'exposició, Caroline de Guitaut, va comentar que "el vestit està inspirat en La Primavera de Botticelli", tal com es pot veure "pels motius florals, l'elegància i la lleugeresa de la peça". Prop d'aquest característic abillament hi ha el vestit de setí amb el qual Elisabet II va ser coronada reina el 1953 i que també va portar el segell de Hartnell. "Va ser la reina la que va suggerir que el seu abillament tingués brodat l'emblema del Regne Unit i els dels seus dominis, tant el trèvol irlandès o la rosa anglesa, com el lotus indi i el full d'auró del Canadà, emblemes de països de la Commonwealth", va apuntar De Guitaut.

La mostra repassa fins a deu dècades de l'armari d'Elisabet II, que van des d'una rèplica del mantell d'encaix i de seda que va portar en el seu bateig el 1926 -i que recentment van utilitzar els fills dels ducs de Cambridge (Jordi i Carlota) -, fins al conjunt verd que es va posar a mitjan 2016 per celebrar el seu norantè aniversari.

Entre altres vestits, destaquen el groc llimona amb plecs rectes amb el qual va sorprendre en el casament del príncep Guillem i Caterina el 19 d'abril del 2011, i el vestit de còctel color préssec d'Angela Kelly que va passejar al costat de l'actor Daniel Craig en la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Londres del 2012.

Per a aquesta especial ocasió, es van fer dos vestits idèntics, ja que una doble de la monarca havia de saltar en paracaigudes i, segons va revelar la comissària, "ningú dels que confeccionava les peces sabia per què es necessitaven dos vestits iguals".

Si alguna cosa identifica l'estil personal d'Elisabet II és la seva passió pels barrets, que la mostra exemplifica amb una selecció de 62 dissenys exclusius.

"Són un complement essencial al vestidor de la reina, perquè sempre els porta a qualsevol acte que se celebri de dia. Sol coordinar-los amb la seva indumentària, és a dir, pots escollir veure un sol color en què hi ha el barret, el vestit i també la bossa a joc" , va recordar De Guitaut.

"Aquest detall és important, perquè el conjunt fa que la monarca sigui fàcil d'identificar i distingir entre la multitud", va afegir.

Aquest mateix va ser el seu objectiu el 21 d'abril del 1986, quan pel seu 60è aniversari va optar per un vestit groc pastís curt i llis, o el 23 de juliol del 1986, dia en què es va enfundar una confecció asimètrica lila amb faldilla prisada per assistir al casament del duc de York, peces que es poden trobar a l'exposició.

La reina sempre ha mostrat el seu compromís amb la moda del Regne Unit, ja que per als esdeveniments més importants sempre ha confiat en dissenyadors britànics, com el ja esmentat Norman Hartnell -que va treballar per a Elisabet II fins que va morir l'any 1979-, Angela Kelly, Ian Thomas, Hardy Amies i Stewart Parvin.