Una prova pilot a Cunit (Baix Penedès) aplica un dron per auxiliar els banyistes, ja que és capaç de llançar un salvavides mentre no arriba el socorrista, va informar ahir l'Ajuntament en un simulacre fet a la platja.

La platja de Cunit disposa d'uns espigons artificials que compliquen la tasca dels socorristes, ja que els oculten la visió d'una part del mar i també pel fet que provoquen l'aparició de remolins i corrents perillosos.

El cap de Protecció Civil, Vicente Luna, i el policia local Dani Olmo, els dos pilots de drons, han desenvolupat un dron de sèrie perquè llanci un salvavides en cas d'emergència.

A partir de 250 metres mar endins, hi ha l'anomenada línia de vida per a un banyista, i mentre que un socorrista triga uns set minuts a arribar-hi, el dron pot fer-ho en un minut i mig.

Anomenat Delta 01, també proporciona informació als socorristes sobre la situació amb la qual es trobaran una vegada arribin a la persona que està en dificultats o fins i tot si es tracta d'una falsa alarma i no és necessari que es llancin al mar.

Model de sèrie

El dron és de sèrie, ha costat 3.400 euros, té una autonomia de 25 minuts i el flotador l'ha desenvolupat Olmo aprofitant les mateixes característiques de la màquina sense modificar-la.

Els socorristes han rebut formació per comunicar-se amb el dron i amb el pilot, sobretot a l'hora de proporcionar les coordenades del rescat.

El sistema encara desenvolupa els protocols d'actuació, però ja està fixat que no sobrevolarà aglomeracions i que usarà el canal d'embarcacions, abalisat amb boies i prohibit al bany, per a les maniobres d'enlairament i aterratge.