Quan els nens i l'AMPA del col·legi Lluís Vives de València van decidir adaptar I will survive per convertir-lo en himne de l'escola i al·legat per a l'escola pública, mai no van imaginar que un dia actuarien per a la pròpia Gloria Gaynor, que avui l'ha cantat al seu costat totalment emocionada.

"És un moment increïblement emocional per a mi, tinc fans per tot el món però, honestament, amb ningú se sent l'amor així", ha assegurat Gaynor entre llàgrimes després de veure l'energia amb la que els petits ballaven el seu gran èxit, hores abans del concert que havia de donar anit als Jardins de Vivers de València.

La rebuda ha estat aclaparadora: amb tota la calor del juliol i en plenes vacances, el Lluís Vives s'ha bolcat amb la visita de l'artista, que va quedar commoguda quan va conèixer la història dels estudiants valencians.

Al costat dels seus professors i els seus pares, van reinterpretar l'I will survive ?-el van batejar El Lluís Vives és genial- amb un missatge clar en defensa dels valors de l'escola pública i la il·lusió per aprendre.

La cançó escollida no era cap coincidència perquè el Lluís Vives coneix bé el que significa sobreviure i tirar endavant malgrat les dificultats: part del fals sostre de l'escola va caure el 2012 a causa del deteriorament de les instal·lacions. Aquell fet, a més de ser una de les metxes del que després es va anomenar "Primavera Valenciana", va enfortir com mai la comunitat educativa. La cap d'estudis del centre, Inés Pérez, ha insistit avui que se sentien "identificats" amb la cançó pel seu esperit "optimista" i de "persistència".

La recompensa a tot això ha estat enorme quan Gaynor ha agafat el micròfon i ha interpretat la tornada de la cançó que la va catapultar a l'èxit mundial i va ser disc de platí el 1978.

"Vull agrair des del més profund del meu cor per honrar-me d'aquesta manera", ha afirmat la nord-americana de 67 anys, davant l'emoció dels nens que havien preparat una coreografia que bé podria haver-la acompanyat durant la gira per Espanya, en la qual es troba immersa.

Les sorpreses han continuat, perquè la històrica escola tenia preparada una tuna que ha festejat Miss Gaynor, que no ha parat de somriure i xiuxiuejar la seva "adoració" durant la interpretació dels nens i de la pròpia tuna.