El Papa Francesc ha patit un petit contratemps quan marcava l'inici de la missa que ha celebrat al santuari de la Verge de Jasna Gora, a Czestochowa (Polònia), davant 300.000 persones. El Pontífex ha sofert una caiguda, afortunadament sense conseqüències.

Francesc ha ensopegat i ha anat de cap per terra, encara que ràpidament els seus ajudants el van agafar per evitar que es donés un cop fort. Ha sigut tan sols una anècdota en una cerimònia multitudinària dins de la Jornada Mundial de la Joventut que se celebra a Polònia.

El Pontífex argentí ha celebrat una missa al santuari de l'anomenada Verge Negra, la més venerada pels catòlics polonesos i per Joan Pau II, en la qual es va recordar dels 1.050 anys de la conversió al cristianisme de la nació polonesa.

Abans de la celebració, Francisco va visitar el santuari i es va recollir en oració durant alguns minuts davant la icona bizantina que representa la Verge Negra.

En l'homilia, que ha pronunciat en italià i que després traduïa al polonès un sacerdot, Francesc ha comentat el passatge bíblic de les noces de Caná amb el miracle la conversió de l'aigua en vi, per reflexionar sobre que "el Senyor no manté les distàncies, sinó que és proper i concret, que està enmig de nosaltres i cuida de nosaltres, sense decidir per nosaltres i sense ocupar-se de qüestions de poder". "Prefereix instal·lar-se en el petit, al contrari de l'home, que tendeix a voler quelcom cada vegada més gran", va afirmar.

I llavors ha denunciat que "ser atrets pel poder, per la grandesa i per la visibilitat és una cosa tràgicament humà, i és una gran temptació que busca infiltrar-se per onsevulla; en canvi (cal) donar-se als altres, escurçant distàncies, vivint en la petitesa i satisfent concretament la quotidianitat".

El Senyor "prefereix els petits"

Jorge Bergoglio ha subratllat que el Senyor "prefereix els petits" perquè "parlen el seu mateix idioma: l'amor humil que fa lliures". "Per això crida persones senzilles i disponibles per ser els seus portaveus, i els confia la revelació del seu nom i els secrets del seu cor", va assenyalar.

I sobre aquest tema ha citat els molts polonesos, "persones senzilles i també extraordinàries que han sabut donar testimoniatge de l'amor del Senyor enmig de grans proves" com a sant Joan Pau II i santa Faustina Kowalska.

El Papa també ha enviat un missatge als homes de l'Església i els va recordar els seus deures: "Cal escoltar, comprometre'ns i fer-nos propers, compartint les alegries i les fatigues de la gent, de manera que es transmeti l'Evangeli de la manera més coherent i que produeix major fruit". I en aquest sentit ha posat com a exemple la senzillesa i humilitat de María que, com a Caná, va saber "detectar els moments difícils i solucionar-los amb discreció, eficàcia i determinació. No és propietària ni protagonista, sinó Mare i serva".

En aquest santuari marià, Francesc ha confiat en la Verge, "que porta la pau enmig de l'abundància del pecat i dels sobresalts de la història", per "poder ser serfs bons i fidels".