La depressió d'un elefant, qüestió d'estat al Pakistan

El senat va debatre què cal fer respecte a Kaavan, de 32 anys i vidu

29.07.2016 | 00:00
Kaavan allarga la trompa cap als visitants que li donen menjar

El destí de l'elefant deprimit Kaavan, estrella del zoo d'Islamabad i regal del Govern de Sri Lanka, ha arribat a les més altes instàncies polítiques pakistaneses i podria ser alliberat en un santuari després que el Parlament així ho recomanés, davant la pressió d'activistes de tot el món.
Kaavan, un paquiderm grisós amb taques grogues de 32 anys, pateix depressió, estrès i problemes en el comportament, després de tres dècades reclòs en un petit recinte i després de la mort de la seva companya Saheli el 2012.
Després de la mort de la seva parella, l'elefant va viure encadenat durant tres anys, fins que la pressió a les xarxes socials va portar el zoo a llevar-li les cadenes.
Activistes de tot el planeta van llançar una campanya per l'alliberament de l'animal, entre ells la cantant nord-americana Cher, i la seva petició en línia va aconseguir més de 200.000 signatures.
El Comitè Permanent del Senat pakistanès va prendre cartes en l'assumpte i va recomanar fa dos dies l'alliberament de l'animal en un santuari, encara que no al seu país d'origen, Sri Lanka, perquè seria retornar un regal oficial.
"Kaavan s'ha de retirar de la seva feina al zoo i ser alliberat en un santuari", afirma la parlamentària Samina Abid, qui va portar la qüestió al Senat. Abid diu que l'animal es troba "angoixat" després de dècades en un petit recinte i anys d'abusos i encadenament.
"És molt complicat perquè és un regal del govern de Sri Lanka. És una qüestió estatal. No es pot tornar un regal d'un altre país", va dir a Efe el vicepresident de la Fundació per a la Conservació de la Naturalesa del Pakistan, Safwan Shahab Ahmad. L'especialista, que ha estudiat a Kaavan durant els últims 23 anys, va afirmar que l'estat de l'animal és "miserable", pateix depressió, estrès i anomalies en el comportament a causa de la solitud, la falta d'espai i les cadenes. El recinte de l'animal ocupa una superfície de 90 per 140 metres, sense arbres i amb la poca ombra que ofereix un petit edifici amb el sostre trencat en una ciutat que supera amb facilitat els 40 graus a l'estiu.
Ahmad creu que l'elefant morirà aviat si no és alliberat en un santuari, per exemple, a Birmània, que a diferència del Pakistan té l'hàbitat natural d'aquests animals.
Bilal, el cuidador de Kaavan en els últims 28 anys, creu, però, que l'animal només necessita una altra companya per recuperar l'ànim. "No té sentit que l'enviïn a l'estranger. Seria un insult per a Sri Lanka. És millor que li portin una companya i arreglin una mica el seu recinte", ha indicat Bilal.
El cuidador ha reconegut que l'animal va estar encadenat durant molt de temps després de la mort de Saheli perquè va desenvolupar un comportament impredictible i en ocasions violent, però ha assegurat que ara només se li posen cadenes quan el netegen. L'opinió és compartida pel parlamentari i ministre de Desenvolupament d'Islamabad, Tariq Fazl Chaudhry, que està tractant de privatitzar part de la gestió del zoo.
"Les licitacions per a l'ampliació del zoo ja s'han publicat", va indicar Chaudhry a la sessió del Senat que va tractar el futur de l'animal. Diversos senadors van respondre amb ironia que quan l'ampliació del zoo hagi finalitzat, "potser el 2025", l'elefant haurà mort.
Mentre les altes instàncies de la política pakistanesa debaten la seva destinació, Kaavan segueix sent l'estrella del zoo de la capital. A l'hora del bany diari de l'animal, famílies, grups de nens i curiosos s'acosten a veure'l i alimentar-lo a través de les reixes del seu reducte. Els nens li ofereixen trossos de bambú i herba que l'animal busca amb la seva trompa, per a delícia dels més petits, en la que potser sigui una de les últimes ocasions per veure l'elefant Kaavan al Pakistan.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema