Un mangabei gris de coroneta blanca, una espècie de simi en perill d'extinció, ha nascut al zoo de Barcelona, que dilluns que ve celebrarà el Mangabeyes Awareness Day per sensibilitzar i donar a conèixer l'estat crític d'aquesta espècie. La cria va néixer el passat 8 de juliol i es tracta, segons ha informat el zoo de Barcelona, d'una de les espècies de primats més amenaçades del món, originària de l'Àfrica Occidental.

La cria, que es troba en un bon estat de salut, ha estat amb la seva mare des del moment del naixement i totes dues es poden visitar a la galeria de primats del zoològic barceloní.

Fonts del zoo, han destacat que aquest naixement "és un reflex de l'èxit" del Programa de Conservació i Reproducció Europeu de l'espècie, coordinat des del zoo de Barcelona per la doctora Maria Teresa Abelló.

La mare de la cria és la Mónika, una femella nascuda també a Barcelona el 2009 que va tenir la seva primera filla l'any passat. El pare és Racky, un mascle de 12 anys que va arribar fa gairebé dos anys procedent del zoo d'Accra, a Ghana, i que està alerta i protegeix la seva nova família, patrullant el perímetre de la instal·lació amb més freqüència de l'habitual.

El zoo de Barcelona ha decidit celebrar el proper 1 d'agost per primera vegada el MAD (Mangabei Awareness Day) amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la situació en la qual es troben diverses espècies de mangabeis.

El zoo difondrà especialment que dues subespècies de mangabei estan catalogades en perill d'extinció i dues més en perill crític d'extinció.

Consegüentment, la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha catalogat l'espècie en perill d'extinció a la llista vermella, ja que el mangabei gris de coroneta blanca és una de les 25 espècies de primat més amenaçades del món a causa de la desaparició dels boscos on habita, però també a causa de la caça per al consum humà.

L'Associació Europea de Zoo i Aquaris (EAZA) manté diferents programes per a la conservació i reproducció d'animals en perill d'extinció. Aquest programa es va iniciar el 1999 amb 41 exemplars agrupats en 10 zoològics, dels quals només 3 grups es reproduïen de forma poc regular i amb elevades taxes de consanguinitat.

Actualment, viuen 90 mangabeis a 15 zoològics diferents.