Prop de 77 milions de nadons, un de cada dos, no prenen llet materna en les primeres hores de vida, fet que els priva de nutrients, anticossos i del contacte amb la pell de la mare que són essencials per protegir-los de les malalties i de la mort, segons ha denunciat Unicef.

"Fer que els nadons esperin massa temps per tenir el primer contacte fonamental amb la seva mare fora de l'úter disminueix les possibilitats del nounat de sobreviure i limita la producció de llet de la mare", va assenyalar en un comunicat l'assessora superior de nutrició de l'organització, France Bégin.

A més, segons va explicar el portaveu d'Unicef a Ginebra, Christophe Boulierac, si s'alimentés tots els nadons només amb llet materna des del moment que neixen fins als sis mesos d'edat, "se salvarien més de 800.000 vides cada any, de manera que és una qüestió de vida o mort".

Segons els experts, com més es retarda la lactància, més gran és el risc que el nadó mori en el primer mes de vida. Endarrerir la lactància materna de 2 a 23 hores després del naixement augmenta el risc de morir en els primers 28 dies de vida el 40%, i endarrerir-la 24 hores o més incrementa el risc de morir el 80%.

Els nadons que no prenen llet materna tenen 14 vegades més probabilitats de morir que els que s'alimenten només amb llet materna.

Marca la diferència

"La llet materna és la primera vacuna del nadó, la primera i millor protecció que té contra la malaltia i els trastorns. Gairebé la meitat de les morts de nens menors de cinc anys són de nadons, i la lactància primerenca pot marcar la diferència entre la vida i la mort", ha afirmat Bégin.