A l'estat espanyol les persones amb estudis universitaris gasten més en begudes alcohòliques que les que tenen menys formació, mentre que el consum del tabac és més gran entre les que tenen un nivell corresponent a la primera etapa de secundària.

Són dades de l'estudi "La despesa en tabac, alcohol i joc 2016", d'EAE Business School, que analitza l'evolució del consum d'aquests productes a Espanya, amb dades de l'última Enquesta de Pressupostos Familiars de l'INE, i també respecte a les principals economies mundials, i utilitza diferents estadístiques del Fons Monetari Internacional i estudis de mercat.

Tenint en compte la despesa familiar el 2015 que recull l'INE, l'estudi explica que el perfil mitjà de consumidor d'alcohol a Espanya és un home de 65 anys o més i amb estudis universitaris de segon i tercer cicle i conclou que la despesa mitjana en aquestes begudes "descendeix a mesura que disminueix el nivell d'estudis". En canvi, l'anàlisi del consum mitjà de tabac va detectar que el grup que va gastar més correspon a les persones amb un nivell educatiu de la primera etapa de l'educació secundària.