L'aventurer i sacerdot ortodox rus Fiódor Kóniujov va anunciar ahir que prepara noves proeses després de donar la volta al món en globus en un perillós periple en el qual va batre diversos rècords mundials.

"Els propers plans són pujar a l'estratosfera i baixar a les profunditats marines", va dir Kóniujov, de 64 anys, en una roda de premsa en la qual va narrar alguns detalls del seu viatge en globus, que va tenir una durada de 11 dies i 6 hores, la volta al món més ràpida en aquest mitjà de transport.

Però no només va aconseguir aquesta marca, sinó que també es va convertir en el primer pilot de globus que aconsegueix donar la volta al món en el primer intent i el que més quilòmetres, 35.000, va recórrer en el viatge, que va ser preparat durant dos anys.

A més, el globus Morton, d'aire calent i heli, es va elevar fins als 11.200 metres sobre el nivell del mar, altura rècord per a aquest tipus d'aparells.

"Ningú creia que fos possible", va dir Kóniujov, que va admetre que no va dormir i pràcticament no va menjar durant els dies que va durar el vol, que va concloure el passat 23 de juliol a Austràlia, a uns 160 quilòmetres a l'est del lloc on va iniciar la seva singladura , durant la qual va haver de suportar temperatures de 50 graus sota zero.

El viatger, que va volar d'oest a est en l'hemisferi sud, va tenir paraules d'agraïment per als controladors aeris d'Austràlia, Xile, Argentina i altres països que va sobrevolar.

"Els estic molt agraït. Desviaven Boeing per donar-me via lliure", va dir Kóniujov, que va assenyalar que creuar Xile li va portar una hora, i l'Argentina, nou.

A més dels seus plans de volar a l'estratosfera, fins a una alçada de 25.000 metres sobre el nivell del mar, mai abans aconseguida en aeròstat, el sacerdot viatger treballa en un projecte per baixar a la fossa de Tonga, a l'oceà Pacífic, de 10.900 metres de profunditat.

"La més profunda és la fossa de les Mariannes, però hi ha també la de Tonga, a la qual ningú ha baixat. Hi ha hagut un sol intent".