Ser carter és l'ofici més difícil de Mongòlia: com trobar una iurta -tenda de campanya utilitzada pels nòmades- enmig de l'estepa? I al desert? Per sort per als repartidors de cartes, això pot estar a punt de canviar.

Un sistema d'adreces de tres paraules que estan vinculades a coordenades de GPS podria ser la solució als problemes d'un dels últims països nòmades que queden al planeta.

Actualment, Mongòlia no disposa d'un sistema de correu a domicili, perquè li és gairebé impossible tenir-ne: la majoria dels ciutadans no tenen adreça, fins i tot en algunes parts de la capital, Ulan Bator, on cada vegada un major nombre de nòmades arrela encara que sense deixar de banda la iurta, formant assentaments a l'extraradi de la ciutat.

A Ulan Bator, a Mongòlia, quan has de donar una adreça, no dius el nom del carrer, expliques que el lloc és a prop de tal edifici, a prop d'aquesta plaça [...]. Si diguessis el nom del carrer, ningú sabria on és", comenta entre rialles Ochko, una traductora que treballa a la capital, a les portes de l'oficina principal de correus de la ciutat.

Amb una superfície tres vegades més gran que la d'Espanya i una població de tan sols 2,8 milions de persones, Mongòlia ha decidit posar fi al problema amb una idea revolucionària: el sistema What3- Words, que assigna una adreça de tres paraules a cada nou metres quadrats de la Terra, que ha dividit en bilions de quadres de 3x3 metres.

Tres paraules escollides a l'atzar que estan vinculades a unes coordenades de GPS per localitzar la residència de la manera més precisa possible. Amb un cop de clic a la pàgina oficial de l'empresa, qualsevol persona pot trobar la frase que What3Words dóna a casa seva, ja sigui introduint-hi el nom i número del seu carrer -si és que en té- o bé buscant el punt on és al mapa, com ara en el cas dels mongols.

Després de signar un acord amb l'empresa britànica, el govern mongol posarà a prova aquest sistema en una oficina de correus de la capital i, si té èxit, començarà a implementar-lo a tota la ciutat i posteriorment a tot el país, segons ha explicat a Efe la directora de Correus de Mongòlia.