Les llÓgrimes de Sant Llorenš ens inviten a una nit d'estrelles

J˙piter donarÓ un impuls addicional al fenomen astron˛mic que ens visita cada mes d'agost

11.08.2016 | 17:00
Pluja d┤estels o de llÓgrimes de Sant Llorenš damunt del Teide
Pluja d┤estels o de llÓgrimes de Sant Llorenš damunt del Teide

Amb l'agost arriba la mÚs famosa de les pluges d'estels. Com cada any, els Perseids -tambÚ coneguts com a llÓgrimes de Sant Llorenš- mostren el seu pic d'activitat. Aquesta nit i la que ve seran els moments ideals per estirar-se en un lloc sense contaminaciˇ lumÝnica i orientar la vista cap al nord-est, mÚs o menys. I formular un desig per cada estel que veiem caure. Si som bons observadors se'ns acabaran els desitjos abans que les ocasions de formular-los.
Segons l'Institut d'AstrofÝsica de CanÓries, aquest any l'activitat dels Perseids es produeix entre el 17 de juliol i el 24 d'agost. No obstant aix˛, el mÓxim s'espera entre les tres i les cinc de la tarda, hora oficial catalana, de demÓ, divendres 12 d'agost, tot i que el dia que el santoral cat˛lic dedica a Sant Llorenš i del que procedeix el nom popular del fenomen va ser ahir, 10 d'agost. D'un any a un altre la mÓxima intensitat pot variar un o dos dies amunt o avall.
Naturalment, demÓ de tres a cinc de la tarda a Catalunya no es podrÓ veure cap estrella, perquŔ ho impedirÓ la llum solar. Per aix˛ les nits de l'11 al 12 i del 12 al 13 d'agost seran els millors moments per observar els Perseids, Ús a dir, la nit anterior i posterior al mÓxim d'activitat que aquest any serÓ durant el dia.
En canvi, a l'altra banda del planeta, allÓ on es de dia quan aquÝ Ús de nit i viceversa, sÝ que podran gaudir de la mÓxima intensitat demÓ a la tarda.
A casa nostra, una lluna en quart creixent, que desapareixerÓ cap a les dues de la matinada, no serÓ problema per observar una bona quantitat de meteors -de mitjana un observador en podrÓ veure un cada dos minuts-, alguns d'ells molt brillants -a causa de les altes velocitats d'entrada a l'atmosfera-, sempre i quan estiguem situats en un lloc fosc -sense contaminaciˇ lumÝnica- i amb horitzons clars.

Espectacle assegurat
Miquel Serra-Ricart, astr˛nom de l'Institut d'AstrofÝsica de CanÓries, comenta: "amb els Perseids l'espectacle estÓ assegurat amb una activitat en el seu mÓxim que es mantÚ intensa i aproximadament constant -entre 70 i 130 meteors per hora- en els ˙ltims deu anys. Els Perseids sempre compleixen".
Tanmateix, segons l'astr˛nom rus Mikha´l Maslov, aquest any podrÝem tenir un augment d'activitat dels Perseids a causa de l'anomenat "efecte J˙piter". El planeta gegant va assolir el novembre del 2o14 la seva mÓxima proximitat a l'˛rbita del cometa Swift-Tuttle, que Ús el generador de les llÓgrimes, en situar-se a una distÓncia de 257 milions de quil˛metres. Aix˛ va suposar una empenta addicional de corrent de meteoroides cap a la Terra, per˛ aquest impuls triga 22 mesos en tenir efectes sobre el nostre planeta. La mÓxima plenitud no es donarÓ, per tant, fins al mes que ve, per˛ es podria notar en part aquests dies. Per aix˛, algunes fonts diuen que el mÓxim d'estels podria pujar fins als 150 per hora.

Una pluja amb hist˛ria
Les llÓgrimes sˇn estels fugašos, o aquests sˇn en realitat petites partÝcules de pols de diferents mides, algunes mÚs petites que grans de sorra, que van deixant anar els cometes -o asteroides- al llarg de les seves ˛rbites al voltant del Sol.
Els cometes sˇn cossos de gel i pols. Quan la seva ˛rbita els acosta al Sol, l'escalfor provoca un desglaš, per la qual cosa deixen anar un cert volum de grans de pols, o meteoroides, que es dispersen per l'˛rbita del cometa i queden surant. Cada any, aquest cinturˇ de pols Ús travessat per la Terra en la seva traject˛ria al voltant del Sol. Durant aquesta trobada, les partÝcules de pols es desintegren en entrar a gran velocitat a l'atmosfera terrestre, creant els coneguts trašos lluminosos que reben el nom cientÝfic de meteors.
L'activitat dels Perseids -que tÚ com a progenitor al cometa Swift-Tuttle, descobert l'any 1862- se situa al voltant dels 100 meteors per hora. Els anys propers al periheli (mÓxim acostament al Sol) de Swift-Tuttle (l'˙ltim va ocˇrrer el 1992 i el segŘent serÓ l'any 2126), l'activitat pot crÚixer fins als 400-500 meteors per hora a causa de l'alta densitat de meteoroides que envolten el cometa.
No obstant aix˛, els Perseids sˇn coneguts pels seus "esclats d'activitat" provocats per la influŔncia gravitat˛ria dels gegants del Sistema Solar, J˙piter i Saturn, sobre els n˙vols de pols -n˙vols de meteoroides- ejectats pel cometa en el passat.
El 1839, l'observador alemany Eduard Heis va comptabilitzar per primera vegada la taxa mÓxima dels Perseids: 160 meteors per hora. DesprÚs, fins al 1858, va fluctuar entre 37 i 88 meteors per hora. El 1920, els Perseids van arribar a 200 meteors/hora i a 187 el 1983.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema