El vertebrat més vell que encara habita la terra és el tauró de Groenlàndia, un misteriós animal que arriba a viure 400 anys, segons ha deduït una recerca publicada per la revista Science.

Científics encapçalats per Julius Nielsen, de la Universitat de Copenhaguen, van determinar amb tècniques de datació de carboni que el tauró de Groenlàndia viu una mitjana de 272 anys, mentre que dos dels exemplars més grans analitzats pels investigadors tenien una edat del voltant dels 400 anys. Els càlculs dels investigadors situen el cicle de vida d'aquest tauró en un màxim que podria arribar als 512 anys, amb el que els exemplars més ancians encara vius avui haurien nascut poc després que Cristòfol Colom descobrís Amèrica.

Aquest estudi considera aquest esqual el vertebrat més longeu, títol que fins ara tenia la balena boreal, que també té el seu hàbitat a les aigües de l'Atlàntic Nord o als voltants del cercle polar àrtic.

Els científics van analitzar les còrnies del tauró, ja que són metabòlicament inactives i amb els anys s'agrupen en capes, la qual cosa permet analitzar les fases de creixement d'aquests animals, que arriben a assolir uns cinc metres de llarg. Els científics tenen molt pocs coneixements sobre el tauró de Groenlàndia, que viu en aigües properes al punt de congelació i a profunditats que poden superar els 2.000 metres.

El tauró de Groenlàndia ha rebut l'àlies de tauró adormit per la seva lentitud a l'hora de moure's i pels seus ulls, que a causa del seu hàbitat de gairebé total foscor, no passen de ser útils per salvar-lo d'una ceguesa completa.

A més, els científics han aconseguit determinar que les femelles del tauró de Groenlàndia aconsegueixen la maduresa sexual als 150 anys i arriben als cinc metres de llarg. Els científics estudien les característiques d'aquesta espècie de tauró per si pogués donar pistes sobre la manera de retardar l'envelliment.