Taquicàrdia, nerviosisme, falta de concentració, pèrdua d'interès per aficions prèvies i de la noció del temps són alguns dels senyals que poden alertar d'un ús excessiu del telèfon mòbil, juntament amb les mentides sobre el temps d'utilització d'aquest dispositiu.

Especialistes de l'Hospital Vithas Xanit Internacional de Benalmádena (Màlaga) han advertit dels signes que poden indicar un possible ús abusiu del mòbil, especialment en joves i adolescents.

Moltes persones presenten "por extrema, ansietat i estrès quan no tenen el telèfon, ja sigui perquè se l'han deixat a casa, perquè s'han quedat sense cobertura o bateria o per qualsevol altre motiu", ha explicat la psicòloga Gloria Martín.

En experimentar ansietat i estrès derivades de no tenir el mòbil, moltes persones poden arribar a patir també suors, taquicàrdia, nerviosisme o sensació d'ofec, que són "símptomes característics del patiment d'una fòbia, així com irritabilitat i falta de concentració", ha indicat.

Altres possibles símptomes són les mentides sobre el temps de connexió del telèfon, intents fallits de controlar l'ús del mòbil, posada en perill d'assumptes importants causa del seu ús (com relacions interpersonals, feina, estudis), pèrdua d'interès per aficions prèvies, eufòria, ànim exaltat o pèrdua de la noció del temps.

Segons la psicòloga, aquestes persones utilitzen el mòbil com "una espècie de protecció a l'hora d'enfrontar les relacions socials, i converteixen el seu ús en única via d'escapament o font principal de plaer".

Això comporta, més sentiments d'inseguretat i tendència més forta a evitar el contacte directe en les relacions socials, el que genera "un cercle viciós del qual és complicat sortir sense ajuda professional", ha afirmat.

També ha alertat de les conseqüències físiques que pot tenir l'"ús indiscriminat" del telèfon, ja que "s'ha descobert, per exemple, que usar mòbils més de 10 minuts al dia augmenta el 71% la probabilitat de patir tinnitus", un trastorn que consisteix a sentir un brunzit que causa molèsties i disminueix la capacitat de sentir-hi.

El sistema nerviós també es pot veure afectat, ja que un estudi va demostrar que a Austràlia el 68 % de les persones enquestades sobre usos del telèfon mòbil va manifestar haver sentit vibracions de missatges que mai els van arribar.

Martín recorda que l'estiu és un moment idoni per descansar i desconnectar d'aquesta dependència patològica al telèfon mòbil i, consegüentment, a Internet, xarxes socials i, en general, a les noves tecnologies.

Per a això, aconsella evitar tenir el mòbil contínuament a la mà, establir normes i límits per a tota la família pel que fa al temps i moments d'ús, no utilitzar-lo en els menjars ni en reunions amb amics i familiars ni respondre missatges quan es conversa amb altres persones.

Captura de pokémons vs eBird

D'altra banda, la fúria que s'ha generat aquest estiu amb la captura de pokémons amb un telèfon mòbil té des de fa anys una alternativa en l'observació d'aus que, a partir d'ara, també té a Espanya amb eBird una aplicació per a dispositius electrònics que registra aquesta activitat ornitològica.

Aquesta aplicació, mundial i gratuïta, la promou la universitat nord-americana de Cornell i permet a l'aficionat l'albirament d'aus i a l'ornitòleg professional registrar a través del telèfon mòbil, tauleta o ordinador les aus que identifica, així com una àmplia informació sobre el lloc i les condicions de la seva observació, visual o pel cant de l'ocell, que passa a una gran base de dades mundial. La versió espanyola d'aquesta aplicació s'ha presentat aquesta setmana i pot ser usada per qualsevol aficionat, ja que no requereix coneixements ornitològics de nivell científic.