Hauria pogut ser un guaperes més de Hollywood, però la seva passió pel setè art el va portar a tots els fronts possibles. Actor de llegenda, realitzador de prestigi i impulsor del cinema independent, Robert Redford compleix avui, dijous, vuitanta anys d'edat, embrancat en nous projectes davant i darrere de les càmeres.

Tant són l'edat i les arrugues dissimulades per la cirurgia estètica, perquè Redford conserva l'aura de les grans estrelles. Tant és així que en una trobada recent amb un grup reduït de mitjans a Los Angeles, en què va participar Efe, gran part de la conversa va girar al voltant de la seva carrera i la seva visió sobre el cinema, i no sobre la pel·lícula que venia a presentar, Peter y el dragón.

"Durant la major part de la meva vida he intentat no encasellar-me. Hi va haver un temps en què realment vaig tenir una època dura quan vaig començar a actuar en pel·lícules i, de sobte, tot girava entorn de la meva aparença. Em vaig convertir en actor perquè em vaig sentir atret per l'ofici al teatre de Nova York, així que no estava preparat per entrar al cinema i, de sobte, ser jutjat pel meu físic", va dir. "Això es va convertir en un problema i crec que finalment ho vaig superar només fent moltes pel·lícules de naturalesa molt diversa i, finalment, començant a dirigir", va rememorar Redford.

A l'aparador dels guapos

Nascut a la ciutat californiana de Santa Monica el 18 d'agost del 1936, Redford va sobresortir en el primer tram de la seva carrera per papers de galant irremeiable que li van garantir un lloc a l'aparador dels grans sex-symbol del segle XX.

Dos homes i un destí (1969), El cop (1973) o Tal com érem (1973), entre altres molts altres títols emblemàtics, el van llançar a la fama, però Robert Redford no volia ser només una cara bonica per als grans estudis. "Mai no vaig estar en contra de la indústria perquè vaig ser un producte d'ella, em vaig beneficiar d'ella i em vaig obrir camí a través d'ella. Simplement vaig arribar a un punt on vaig pensar que hi podia haver alguna cosa més, històries més diverses", va reflexionar.

"Quan Hollywood va començar a estar més enfocat a on eren els diners, com els èxits de taquilla, les cintes infantils i altres, va deixar de fer aquelles pel·lícules humanes que es van fer els anys 60 i 70", ha opinat.

Així, Redford va començar a pensar què podia fer per "mantenir viu" l'esperit d'aquest cinema i això el va portar, per exemple, a la creació el 1981 de l'Institut Sundance, meca del cinema independent i refugi per a les propostes fílmiques més trencadores.

El salt a la direcció

A més a més, va saltar a la direcció el 1980 amb la cinta Gent corrent, que li va donar l'únic Oscar, de moment, de la seva carrera (sorprenentment no n'ha guanyat cap com a actor), encara que el 2002 va rebre una estatueta honorífica per la seva aportació global al món del cinema.

Com a realitzador també ha rebut aplaudiments amb films tan interessants com Quiz Show (1994), L'home que xiuxiuejava als cavalls (1998) o Lleons per xais (2007), mentre que com a actor va ampliar la seva paleta de tonalitats gràcies a pel·lícules com ara Tots els homes del president (1976) o Memòries d'Àfrica (1985).

Figura esquiva de la faràndula i al·lèrgica al soroll de Hollywood, Redford sempre ha intentat traçar el seu camí en la més absoluta llibertat.

"Nova Zelanda (on recentment va rodar Peter y el dragón) va tenir un gran impacte en mi perquè hi va haver un temps en què Estats Units era així, en què Califòrnia era així", va recordar Redford amb malenconia.

"Vaig créixer aquí al final de la Segona Guerra Mundial quan l'aire era net, la gent era amable amb tothom perquè estaven units per l'esforç bèl·lic i hi havia enormes extensions de terra entre Santa Monica, Westwood i Beverly Hills. Llavors me'n vaig anar (de Los Angeles) i quan vaig tornar havia canviat i ja no era el lloc que havia estimat. Vaig desitjar anar-me'n d'aquí", va afirmar.

Noves pel·lícules

El que no vol abandonar, per ara, és el cinema. Com a mostra, Redford tornarà a treballar a les ordres de David Lowery, el cineasta de la recentment estrenada Peter y el dragón, en un llargmetratge titulat The Old Man and The Gun (El vell i la pistola).

També se'l podrà veure en The Discovery, un film de ciència-ficció que arribarà el 2017 a Netflix i en el qual compartirà escenes amb Rooney Mara.

I el seu retorn com a director? "La primavera que ve", si es compleixen els plans previstos, és la resposta que va apuntar Redford, que, amb aire de misteri, no en va voler donar més detalls.