Les autoritats de patrimoni de l'Índia volen que els visitants passin menys hores al Taj Mahal durant el dia però puguin contemplar-més temps a la nit, una mesura amb la qual tracten de descongestionar el monument.

Amb gairebé 400.000 visitants cada cap de setmana, el gran volum de persones que passen pel Taj Mahal és una preocupació per al Servei Arqueològic de l'Índia (ASI) i una molèstia per als que arriben al mausoleu desitjant gaudir de la contemplació i la pau i acaben envoltats d'un eixam de persones que mai disminueix.

"Volem reduir el temps que una persona pot passar al monument durant el dia", ha indicat A. D. N. Rao, conseller i advocat de l'ASI, que dilluns va ser interpel·lat pel Tribunal Suprem de l'Índia sobre com resoldre el problema de les aglomeracions.

Rao va explicar que "hi ha molta gent que hi arriba al matí i s'hi queda fent voltes fins a la nit". "Nosaltres no volem això", va indicar, i va afegir que per veure el monument "no fan falta més de tres o quatre hores" i que quedar-s'hi més implica saturar les capacitats de la finca monumental.

D'altra banda, Rao considera que el temps previst actualment per fer les visites nocturnes en grup controlades en les nits de lluna plena, una experiència cronometrada de 30 minuts, s'hauria d'ampliar perquè "no és prou estona" per gaudir-ne.

L'advocat va indicar a Efe que les mesures suggerides poden trigar "un quant temps" a ser aplicades, i per això no es va atrevir a pronosticar una data per a la seva implementació.

En tot cas, sí que va considerar que l'actual règim horari de visites, que permet als turistes romandre al recinte històric des de primera hora del matí fins després de l'hora de tancament al públic, no és sostenible.

Aixecat entre el 1631 i el 1648 per l'emperador Shah Jahan com un monument funerari en honor de la seva difunta esposa Mumatz Mahal, el Taj Mahal va suposar una inversió descomunal per a l'època, en què van treballar els arquitectes més excel·lents i es van fer servir els materials més preciosos i nobles de tot el món. El 1983 va ser declarat patrimoni de la humanitat i el 2007, elegit com una de les set meravelles del món modern.

L'ASI porta a terme treballs periòdics de neteja i restauració per evitar que la pol·lució d'Agra (nord de l'Índia), on es troba el monument, i el deteriorament pel pas del temps, l'acció de les plantes i els animals, facin efecte en la imatge més universal de l'Índia