El càncer de mama triple-negatiu és el més agressiu dels càncers de mama i no hi ha tractaments dirigits eficaços per tractar-lo. Ara, un equip de científics ha identificat una proteïna vinculada a aquest tumor i ha aconseguit inhibir-la en ratolins amb un fàrmac al mercat i usat per a un tipus de leucèmia.

Aquesta investigació -encara bàsica- obre la porta a futurs tractaments combinats per a aquest càncer, que pateixen entre el 10 i el 15% de les dones que tenen càncer de mama en el món.

Els resultats de la investigació es publiquen a Nature Communications, en un article que lidera Arkaitz Carracedo, del Centre d'Investigació Cooperativa en Biociències, i en què han participat també científics de centres de Barcelona, Sant Sebastià, França, el Regne Unit i els Estats Units.

"En concret, els investigadors han treballat amb PML, una proteïna que van identificar el 2012 i en la qual ara aprofundeixen: sabem que aquelles pacients que donen positiu en PML presenten un pronòstic pitjor i més probabilitats de desenvolupar metàstasi, i hem demostrat que, inhibint aquesta proteïna, els tumors en redueixen l'agressivitat", explica Carracedo.

El que han vist els científics, tant en assajos in vitro com en models animals, és que, si es treu la citada proteïna, les cèl·lules malignes perden la capacitat de fabricar nous tumors; és a dir, que les cèl·lules de càncer necessiten PML per mantenir les seves propietats malignes.

La proteïna PML va ser originàriament identificada per a un tipus de leucèmia -promielocítica aguda-, i des de la dècada dels 90 es va establir un tractament -triòxid d'arsènic- per inhibir-la.

Precisament és aquest compost el que s'ha usat en aquest treball, i amb el qual s'ha aconseguit inhibir PML també en càncer de mama. "Hem demostrat que aquest fàrmac té potencial per ser usat també en càncer de mama triple-negatiu", afirma Carracedo, que això no obstant apunta que caldria un "refinament" del medicament i, possiblement, combinar-lo amb altres tractaments.

En aquest sentit, assenyala que ja estan treballant amb laboratoris per poder estudiar milers de fàrmacs i veure quin o quins serien més compatibles amb el triòxid d'arsènic, i més eficaços per inhibir PML.

"Tenim una eina nova per classificar el càncer de mama triple-negatiu (l'expressió de PML) que ens pot donar una nova estratègia terapèutica", segons Carracedo, que afegeix que els marcadors fins ara descrits per al triple-negatiu "no eren prou clars".

Sota la denominació de càncer de mama s'engloben diverses malalties que presenten diferent pronòstic i resposta al tractament, i la classificació més acceptada per la comunitat internacional estableix que aquests tumors es divideixen en tres grups.

Així, hi ha els que expressen receptors (proteïnes) d'hormones femenines (hormonodependents), els que contenen nivells exacerbats del receptor HER2 i els que estan mancats d'aquests marcadors (triple-negatius); els dos primers presenten bon pronòstic per disposar de tractaments específics que eliminen en gran mesura les cèl·lules tumorals -els antihormonals o inhibidors d'HER2-.

No obstant això, el tercer segueix representant un gran problema per a la salut: "aquest és un calaix de sastre, es caracteritza per absència de marcadors, és de pitjor pronòstic i resistent a molts tractaments", explica Carracedo, que apunta que en aquest nou treball s'identifica un marcador que podria informar sobre una alternativa de tractament.