Denuncien la cruel cursa de vedells que el PACMA ha gravat i divulgat

A les imatges es veu
com els aficionats travessen un vedell amb una espasa i el rematen quan està dret

30.08.2016 | 07:34

L'Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANPBA) ha denunciat davant la Junta de Castella-la Manxa la cursa de vedells de Valmojado (Toledo) per "presumpta vulneració de la normativa", ja que un informe indica que "els aficionats no poden matar amb estoc en les curses de vedells". Després de la polèmica desfermada amb la difusió d'un vídeo que va fer el Partit Animalista (Pacma) d'una cursa de vedells celebrada durant les festes d'aquest municipi, ANPBA ha fet aquesta denúncia aportant un informe oficial del ministeri.
Segons ha explicat ANPBA en un comunicat, aquest document mostra que "la correcta interpretació" del Reglament Taurí és que els aficionats no poden "matar amb estoc" en les curses de vedells, una actuació que es contraposa a la posició defensada per l'Ajuntament, que va afirmar que es va complir la normativa i que hi havia un director de lídia que supervisava l'activitat. L'Ajuntament també va qualificar el vídeo del PACMA de "manipulació", i per això el partit ha fet públic un enregistrament més complet la visió del qual resulta encara més dura.
ANPBA ha qualificat d'"actuació il·legítima" la duta a terme per diversos aficionats durant la cursa de vedells, en la qual, segons explica, van subjectar-ne un per les orelles i el van rematar mentre era dret.
D'aquesta manera, l'associació animalista els acusa d'haver vulnerat la prohibició expressa establerta en l'article 80 del Reglament d'espectacles taurins, que prohibeix "rematar [el bestiar] abans que caigui".
Així mateix, afegeix que un vedell "encara parpellejava (moviment palpebral) després d'haver-li tallat les orelles, senyal indicatiu que l'animal continuava viu, conscient i sentint el dolor de l'amputació, però impossibilitat per moure's atesa la tetraplegia ocasionada per haver-li clavat al clatell l'espasa de rematar".
A més de les presumptes actuacions contràries a dret que la denúncia desenvolupa, ANPBA indica que al vídeo s'observen "barbaritats com les estocades entravessades propinades als joveníssims animals, amb sortida de mig estoc pel costellam de les desgraciades víctimes o el degollament d'un vedell que vomita grans glopades de sang (hemoptisi)". En la seva denúncia, l'associació ha argumentat que, segons la normativa vigent, els aficionats poden lidiar els vedells però mai donar-los el toc de gràcia i, "per descomptat, tampoc rematar-los ni tallar-los les orelles i la cua".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Gent

Els matrimonis al Berguedà van créixer el 25% l'any passat

La Cerdanya és entre les comarques amb la taxa de nupcialitat més baixa

Observen la llum i les ones gravitacionals del xoc de dues estrelles de neutrons

Observen la llum i les ones gravitacionals del xoc de dues estrelles de neutrons

La comunitat científica titlla aquesta fita com una de les més importants de la dècada

Núria Roca respon les crítiques a la 'relació oberta' que manté amb el seu marit

Núria Roca respon les crítiques a la "relació oberta" que manté amb el seu marit

«Porto gairebé 20 anys amb la persona que més estimo, admiro i respecto», afirma la presentadora...

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

Els fàrmacs que arriben als cursos fluvials alteren la seva forma de nedar i menjar

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema