L'Associació Nacional per a la Protecció i el Benestar dels Animals (ANPBA) ha denunciat davant la Junta de Castella-la Manxa la cursa de vedells de Valmojado (Toledo) per "presumpta vulneració de la normativa", ja que un informe indica que "els aficionats no poden matar amb estoc en les curses de vedells". Després de la polèmica desfermada amb la difusió d'un vídeo que va fer el Partit Animalista (Pacma) d'una cursa de vedells celebrada durant les festes d'aquest municipi, ANPBA ha fet aquesta denúncia aportant un informe oficial del ministeri.

Segons ha explicat ANPBA en un comunicat, aquest document mostra que "la correcta interpretació" del Reglament Taurí és que els aficionats no poden "matar amb estoc" en les curses de vedells, una actuació que es contraposa a la posició defensada per l'Ajuntament, que va afirmar que es va complir la normativa i que hi havia un director de lídia que supervisava l'activitat. L'Ajuntament també va qualificar el vídeo del PACMA de "manipulació", i per això el partit ha fet públic un enregistrament més complet la visió del qual resulta encara més dura.

ANPBA ha qualificat d'"actuació il·legítima" la duta a terme per diversos aficionats durant la cursa de vedells, en la qual, segons explica, van subjectar-ne un per les orelles i el van rematar mentre era dret.

D'aquesta manera, l'associació animalista els acusa d'haver vulnerat la prohibició expressa establerta en l'article 80 del Reglament d'espectacles taurins, que prohibeix "rematar [el bestiar] abans que caigui".

Així mateix, afegeix que un vedell "encara parpellejava (moviment palpebral) després d'haver-li tallat les orelles, senyal indicatiu que l'animal continuava viu, conscient i sentint el dolor de l'amputació, però impossibilitat per moure's atesa la tetraplegia ocasionada per haver-li clavat al clatell l'espasa de rematar".

A més de les presumptes actuacions contràries a dret que la denúncia desenvolupa, ANPBA indica que al vídeo s'observen "barbaritats com les estocades entravessades propinades als joveníssims animals, amb sortida de mig estoc pel costellam de les desgraciades víctimes o el degollament d'un vedell que vomita grans glopades de sang (hemoptisi)". En la seva denúncia, l'associació ha argumentat que, segons la normativa vigent, els aficionats poden lidiar els vedells però mai donar-los el toc de gràcia i, "per descomptat, tampoc rematar-los ni tallar-los les orelles i la cua".