L'exposició crònica i indirecta a dosis molt baixes d'imidacloprid, un pesticida neonicotinoide, sumada a la infecció per Nosema ceranae, un paràsit comú de les abelles, té conseqüències letals per a entre el 90 i el 100% de les reines. Els efectes que aquesta interacció té en les reines en condicions naturals són més perjudicials que els de cada factor per separat, segons un estudi de l'Institut Nacional d'Investigacions i Anàlisi de França (INRA) presentat ahir.

En condicions normals, les colònies d'abelles domèstiques (Apis mellifera) estan exposades constantment a múltiples factors nocius, incloent-hi pesticides i patògens. L'acció conjunta es creu que és, en part, origen del fort declivi de les colònies. "Davant l'increment de la mortalitat de les abelles obreres, la fertilitat de la reina és essencial per a la renovació de la població i la supervivència de la colònia", assenyala l'INRA.

No obstant això, l'institut indica que s'ha constatat una mortalitat anormal en les reines des de fa diversos anys, fins al punt que alguns apicultors les renoven sistemàticament per evitar perdre les seves colònies, quan una reina sana viu 4 o 5 anys.