La conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va confirmar ahir dijous els dos primers casos de febre hemorràgica de Crimea-Congo detectats a Espanya i a l'Europa Occidental, que han causat la mort d'un home i l'ingrés de la infermera que el va atendre en una Unitat d'Aïllament.

La sanitat madrilenya està duent a terme un seguiment a dues-centes persones que han estat en contacte amb els dos pacients diagnosticats i que, fins ara, no presenten cap símptoma.

Es tracta d'una malaltia molt estesa a escala mundial causada per un virus de tipus Nairovirus, transmès per paparres.

La víctima mortal és un home de 62 anys que va morir el 25 d'agost passat a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón, després d'haver estat atès inicialment a l'Hospital Infanta Leonor.

La segona pacient és una infermera de l'UCI de l'Hospital Infanta Leonor, que va assistir l'home i que dies després va començar a trobar-se malament i presentar un quadre febril.

La directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, va subratllar que tot apunta que el mort havia estat d'excursió pels camps d'Àvila, on el va picar una paparra, i que la infermera es devia contagiar per estar en contacte amb els fluids d'aquest pacient quan l'atenia a la UCI de l'Infanta Leonor.

Els professionals van sospitar que la infermera podia haver tingut relació amb alguna patologia infecciosa, així que va ser ingressada a l'Hospital Infanta Leonor i ahir a la nit va ser traslladada a la Unitat d'Aïllament de l'Hospital La Paz-Carlos III, on roman amb pronòstic reservat i evoluciona "lleugerament de manera favorable".

Fuentes va explicar que al principi no se sospitava del contagi d'aquesta malaltia, perquè fins ara no n'hi havia registres a Espanya, ni tampoc en altres països de l'Europa Occidental.

Va afegir que els professionals havien identificat en la infermera símptomes similars als del primer pacient, i que van comunicar a la Direcció General de Salut Pública que podria ser un cas de febre hemorràgica Crimea-Congo.

El conseller de Sanitat de Madrid, Jesús Sánchez Martos, va manifestar que el nombre de persones en vigilància podria ampliar-se a més de 200 i que totes han estat informades i són objecte de seguiment, cosa que inclou dues preses de temperatura al dia.

En els casos que presenten un risc més elevat, en persones exposades a fluids de tots dos pacients, s'ha determinat el seu aïllament domiciliari.