El papa Francesc va canonitzar ahir la mare Teresa de Calcuta, de qui va destacar que es va fer sentir davant dels poderosos culpables de crear la pobresa, en una cerimònia a la plaça de Sant Pere a la qual van assistir més de 100.000 persones. Francesc va reconèixer que serà difícil anomenar-la "santa Teresa" perquè "la seva santedat va ser tan propera a nosaltres, tan tendra i espontània, que se li seguirà dient mare, mare Teresa".

El Papa va elogiar durant l'homilia de la canonització la tasca de la mare Teresa "en defensa de la vida humana", des d'aquells no nascuts als descartats. Francesc va destacar que durant tota la seva vida va estar "a disposició de tots per mitjà de l'acollida i la defensa de la vida humana, tant la no nascuda com l'abandonada i descartada". El pontífex va valorar també de la monja premi Nobel de la pau el 1979 la seva lluita contra l'avortament.

Francesc va destacar que la mare Teresa "ha fet sentir la seva veu als poderosos de la Terra, perquè reconeguessin les seves culpes davant els crims de la pobresa creada per ells mateixos". "La seva missió en les perifèries de les ciutats i en les perifèries existencials roman en els nostres dies com a testimoni eloqüent de la proximitat de Déu cap als més pobres entre els pobres", va assenyalar. El Papa va dir que la figura de la mare Teresa serà la santa de "tot el món del voluntariat". "Que aquesta incansable treballadora de la misericòrdia ens ajudi a comprendre cada vegada més que el nostre únic criteri d'acció és l'amor gratuït, lliure de tota ideologia i de tot vincle, i vessat sobre tots sense distinció de llengua, cultura, raça o religió", va advocar.

La mare Teresa de Calcuta s'ha convertit en santa 19 anys després de la seva mort, el 5 de setembre, i després d'un ràpid procés de canonització ja que va ser proclamada beata el 19 d'octubre del 2003 en una altra cerimònia multitudinària al Vaticà. Un procés per al qual s'han necessitat dos miracles aprovats -un per a la beatificació i un altre per a la canonització- i que han estat la "curació inexplicable" de l'índia animista Monica Bersa, de 34 anys, que tenia un tumor a l'abdomen del qual va guarir-se el 1998, i del brasiler Marcilio Andrino, que es va curar d'una greu infecció cerebral el 2008.

El Papa va recordar i va demanar resar per la missionera catalana Isabel Solà, assassinada divendres a Port-au-Prince.