Mig centenar d'equips que participen en l'Olimpíada d'escacs de Bakú, entre ells l'espanyol, han signat una petició per abolir la normativa per anar al bany durant les partides, introduïda per la Federació Internacional (FIDE) per evitar trampes dels jugadors.

Judit Polgar, capitana de l'equip d'Hongria; Jonathan Speelman, d'Anglaterra; Yasser Seirawan, dels Estats Units, i l'espa-nyol Jordi Magem són alguns dels signants de l'escrit en el qual se sol·licita la supressió de la nova regla que exigeix als jugadors informar a un àrbitre cada cop que vulguin anar al bany.

La FIDE va introduir la norma per evitar que els jugadors puguin fer ús d'ordinadors quan van als lavabos, com ja s'ha constatat alguna vegada. Per als signants, la regla és absurda i humiliant i, a més, pot constituir un avantatge per als adversaris de jugadors nerviosos, d'edat avançada o malalts, segons informa la pàgina especialitzada Chess24.

El reglament prohibeix des de fa anys entrar a la sala de joc amb aparells electrònics o amb telèfons mòbils. Si sonen durant la partida, el seu amo perd.

També s'han assajat, en competicions importants, la implantació d'inhibidors d'ones i detectors de metalls. La normativa per anar al bany és la iniciativa més recent per combatre l'ús fraudulent de computadores, capaces d'analitzar milions de combinacions per segon.

Els signants de l'escrit assenyalen que "els banys sempre han estat considerats part de l'àrea de joc, el que fa que aquesta regla sigui absurda i humiliant per als jugadors, que no tenen per què discutir sobre les seves funcions biològiques amb els oficials de la FIDE".

"Fins i tot els àrbitres poden haver d'anar al bany en algun moment, i seria inacceptable que els jugadors que tinguin molta necessitat hagin d'esperar que retornin", adverteixen els capitans signants.

La demanda subratlla que "a causa de l'estrès provocat pels escacs, molts jugadors van al bany repetidament durant les seves partides" i entenen que "això, de cap manera implica que estiguin fent trampa, sinó simplement que estan nerviosos. Jugadors majors i en certes condicions mèdiques també podrien dirigir-se als banys amb força freqüència".