La restauració de certs tipus de ceguesa serà possible durant la pròxima dècada, ha afirmat l'oftalmòleg i director de la Barcelona Macula Foundation i l'Institut de la Màcula, Jordi Monés.

L'oftalmòleg ha destacat que els nous tractaments permetran curar d'aquí a uns anys les malalties degeneratives de la retina, que és la principal causa de ceguesa al món occidental, durant la celebració del B·Debate, una reunió on investigadors d'arreu del món han discutit els principals avenços científics en la lluita contra la pèrdua de visió.

La conferència, promoguda per Biocat i l'Obra Social la Caixa i celebrada entre dimecres i dijous, ha permès "donar a conèixer la bona ciència que fem a Catalunya", segons ha assegurat el director de Biocat, Albert Barberà.

Al món hi ha 285 milions de persones amb problemes de visió, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que s'ha proposat eliminar les formes de ceguesa que es poden prevenir de cara al 2020.

Monés, que ha liderat les reunions del B·Debat, ha remarcat els avenços de la investigació en aquest camp, que proporcionen noves teràpies que combinen la medicina regenerativa, la teràpia gènica, la fotònica i la nanotecnologia, entre altres tractaments.

"Volem evitar la ceguesa abans que aparegui, alentir-la o regenerar les cèl·lules quan la malaltia ja ha anat molt lluny", ha proclamat l'oftalmòleg, que també ha recordat el paper clau dels "factors ambientals i els mals hàbits" malgrat que el defecte genètic segueixi sent "el més important" per predisposar una persona a tenir algun tipus de ceguesa.

La bona notícia és que, segons l'oftalmòleg, "s'amplia l'horitzó de la ciència dotant-se de recursos perquè obtinguem respostes els anys vinents", i que "ja comencem a obtenir".

Encara que ha admès que, "com més coneixem, més complexa és la situació", Monés ha assenyalat alguns "assajos esperançadors" que comencen a donar els seus primers resultats, com ha ocorregut en el cas de l'ús de cèl·lules mare per regenerar la retina.Ja hi ha una publicació, ha afirmat l'oftalmòleg, "on es veu que les cèl·lules ja s'han implantat, han crescut al costat de les cèl·lules de la mateixa persona i hi ha hagut certes millores", encara que també ha remarcat que els assajos se succeeixen amb "prudència", ja que "les cèl·lules mare són molt potents per fer coses bones i dolentes".

Monés també ha apuntat cap a les investigacions en l'àmbit de la genètica, que avancen per aconseguir "coses impressionants com implantar xips biològics" a l'ull, "infectant les cèl·lules de la retina perquè siguin capaces de rebre la llum", o "al cervell, perquè no només detecti la llum sinó que pugui interpretar-la".

Malgrat que ha considerat "molt agosarat" posar una data límit, l'oftalmòleg ha estimat que "d'aquí a 5 o 10 anys tindrem coses: de 50 línies d'investigació, en fallaran 40, però n'hi haurà 10 que funcionaran".

La degeneració macular és el trastorn de ceguesa més important associat a l'edat i l'envelliment de l'ull, així com la causa principal de ceguesa al món occidental. 1 de cada 4 persones de més de 80 anys tindrà degeneració macular associada a l'edat (DMAE), una malaltia que dificulta la lectura i la capacitat de reconèixer cares. A l'Estat espanyol hi ha 300.000 persones afectades.

La retinitis pigmentària és la principal causa de ceguesa total, degenerativa i hereditària, que afecta 1 de cada 2.000 persones i és la principal responsable de ceguesa total. A l'Estat espanyol més de 15.000 persones tenen retinitis pigmentària i fins a 60.000 persones són portadores de mutacions genètiques responsables d'aquesta malaltia.

La malaltia de Stargardt és una malaltia minoritària (i hereditària) sense tractament que suposa la principal causa de distròfia macular en gent jove, adolescents i menors de 20 anys. Una de cada 4.000 persones en té.